Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce ne îngrășăm imediat după ce am slăbit. „Cu cât țin mai multe diete, cu atât metabolismul meu se lenevește”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ca să avem o greutate normală este nevoie de două lucruri - proteine de calitate zilnic și mișcare. Alte rețete nu au legătură cu necesitățile organismului uman.

Dietele fără rezultate, stabile în timp, acţionează la nivel creierului. Și dispare, din păcate, senzația de sațietate. Explicăm.

Dietele restrictive sunt urmate de pierderea ponderală. Reveniți însă la alimentația normală, iar apar kilograme în plus. Înseamnă că hormonul care dă semnalul de foame, numit grelină, va fi modificat. Iată ce se întâmplă.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Imediat revin la stimulul anterior de alimentație, ce se întâmplă. Întotdeauna după o dietă grelina crește. Inevitabil, crescând grelina, crește apetitul și noi începem să mâncăm.”

După pierderea în greutate, cei mai mulți oameni consumă alimente compensator. Nu pentru că nu au voință, ci din cauza informațiilor pe care hormonii le transmit creierului.

Citește și
plan dieta nutritionist
Dieta care te protejează împotriva unui tip de cancer tot mai des apărut la tineri. Dr. Mihaela Bilic: „Sunteți la adăpost”

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Pe de altă parte, pentru că tot metabolismul încetinește după ce slăbim, rata metabolismului bazal scade după cură și energia pe care o consum în efort scade şi ea. Se depun iarăși kilograme. Cu cât țin mai multe diete, cu atât metabolismul meu se lenevește.”

Proteine de calitate, calculate în fiecare zi, 0.8 grame per kilogram corp, plus mișcare. E singura modalitate de a avea mușchi în defavoarea grăsimii. Calculele - pentru cantitatea zilnică de proteine - se fac raportându-ne la greutatea ideală. Și nu la greutatea - din care multe kilograme reprezintă grăsime.

Proteinele de calitate vin din pește, carne, ouă. Și brânzeturi slabe. Dar încercați să nu folosiți pudre proteice pentru scăderea în greutate. Iată de ce:

Bogdan Pascu, medic primar endocrinolog: „Calea mai scurtă este să mă opresc la o pudră proteică sau la acele batoane proteice, sfatul meu este să evaluăm eticheta, pentru că pe lângă x grame de proteine avem o cantitate mare de zahăr și carbohidraţi.”

Din această cauză, apar glicemii mari. Foamea crește și este greu de controlat. Citiţi așadar eticheta nutrițională, să vedeți cât zahăr conține o eventuală pudră proteică.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult