De ce fiecare jumătate de kilogram contează în lupta cu obezitatea. Care sunt hormonii care ne influențează greutatea
Your browser doesn't support HTML5 video.
Toți acești hormoni dau informații greșite odată ce există inflamație, determinată de prea multă grăsime. Foamea nu mai e normală odată ce ne îngrășăm. Creierul, sistemul digestiv și hormonii fac o rețea uriașă de informații care menține greutatea corporală.
Doi hormoni principali vedem în această rețea. Grelina este hormonul secretat în stomac, care determină foamea. Leptina e secretată în țesutul gras și determină sațietatea. Vreți să slăbiți rapid prin înfometare? Hormonul grelină crește, deci crește și senzația de foame.
Bogdan Pascu, endocrinologie pediatrică: „Odată ce am intrat în acest cerc vicios, practic capacitatea de a controla acest apetit e depășită, pentru că ajung să cad pradă acestor hormoni.”
Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „80% din oameni, care au slăbit cu pastile, cu dietă sau prin chirurgie bariatrică, în următorii 5 ani revin la greutatea anterioară. Grelina crește și ne crește apetitul și mâncăm compensator, cu sau fără voința noastră, și, pe de altă parte, pentru că tot metabolismul încetinește după ce slăbim, rata metabolismului de bază scade după cură și energia pe care o consumăm în efort scade și se depun iarăși kilogramele. Am slăbit 10-15 kilograme, indiferent de metodă, ne menținem cu o sursă corectă de proteine, ca să menținem masa musculară și, pe de altă parte, să facem sport, să punem acești mușchi să facă sport.”
Sursele de proteine sunt ouăle, carnea slabă, lactatele. Acestea vă mențin masa musculară, alături de activitatea fizică. Este singurul ajutor real în complicatul sistem de informații din organism.
Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Fiecare jumătate de kilogram luat este un semnal de alarmă și trebuie să îl dai jos, pentru că, cu cât stai mai mult la o greutate, cu atât hipotalamusul tău înregistrează această greutate ca și cum ar fi a ta. Când vrei să slăbești va fi mai greu, deci nu lăsați să stați mult cu greutate, fiecare jumătate de kilogram contează”.
Medicii vă recomandă să supravegheați greutatea și să luați măsuri când sunt puține kilograme în plus. Măsuri înseamnă să aveți proteine în toate mesele și să faceți mișcare zilnic.