Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Alimentul considerat „carnea săracului”. Mihaela Bilic: „Are 17-21% proteine”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Nu au proteine complete, așa cum găsim în carne, dar sunt o alternativă la friptură. Vedem de ce este recomandat să consumăm de două ori pe săptămână leguminoase.

Bunicii noștri spuneau că fasolea este carnea săracului şi aveau dreptate! Haideți să vedem împreună care sunt argumentele pentru care fasolea poate fi ridicată la rang de carne... o carne săracă, ce-i drept. Leguminoasele, indiferent că e vorba de fasole boabe, mazăre, linte, năut sau soia, sunt acele vegetale hrănitoare "2 în 1": au proteine precum carnea și amidon precum făinoasele/cerealele.

Boabele uscate de fasole au 17-21% proteine, valoare care scade la doar 7-8% atunci când sunt fierte, pentru că apa diluează concentrația. Pe de altă parte, carnea crudă are 18-22% proteine, care se concentrează prin gătit și ajung la 27-32%. La capitolul calitate, proteinele vegetale sunt incomplete.

Leguminoasele nu au metionină iar cerealele nu au lizină. Pentru a acoperi tot spectrul de aminoacizi esențiali, leguminoasele trebuie combinate cu cereale- fie la aceeași masă, fie la mese diferite, dar în aceeași zi. Iată câteva exemple de preparate corect asociate și perfect echilibrate: mâncare de fasole sau mazăre cu pâine, pilaf sau paste făinoase cu boabe de fasole/mazăre, fasole cu porumb sau humus/fasole bătută cu pâine.

Leguminoasele sunt bogate în vitamine din grupul B și minerale (fier, magneziu, calciu, potasiu), însă aceste oligoelemente sunt blocate ca absorbție și utilizare de prezența oxalaților și ftalaților. Spre deosebire de ele, carnea este o sursă de vitamine și minerale cu cea mai înaltă biodisponibilitate. Da, leguminoasele în general și fasolea boabe în special, pot fi o alternativă la carne, însă nu sunt, în niciun caz, produse similare. Și asta nu o spun eu, o știau bunicii noștri de multe generații. Asta nu înseamnă că în perioadele de post-că tot e vineri- sau pentru a diversifica sursele de proteine din dietă, nu putem înlocui carnea cu boabe de orice fel- e chiar sănătos să o facem! Mai ales că în leguminoase avem ceva ce nu găsim în produsele de origine animală, și anume fibre.

Citește și
Piata
Orașul cu cele mai mari prețuri din România. Depășește și Capitala. Unele produse costă dublu față de alte municipii

Toate boabele conțin un amestec de fibre solubile și insolubile extrem de prietenoase cu tubul digestiv care ajută la echilibrarea nivelului de glucoză și colesterol din sânge. Tot ele, fibrele, reglează tranzitul intestinal și sunt hrană pentru bacteriile benefice din intestin, cu rol activ în imunitate. Deci merită, măcar de două ori pe săptămână, să înlocuiți carnea cu boabe.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult