Cum putem să combatem grăsimile din sânge tot cu grăsime. Ce recomandă OMS în viața noastră, de zi cu zi
Your browser doesn't support HTML5 video.
Ficatul produce grăsimi saturate și mononesaturate. Nu reușește să producă așa numitele grăsimi polinesaturate, adică tocmai grăsimile care fac protecție cardiovasculară. De aceea sunt atât de importante în dietă. Le luăm din pește gras, din fructe oleaginoase crude, din avocado și din ulei procesat la rece și neprăjit.
Andreea Groza: Organizația Mondială a Sănătății recomandă un aport total de grăsimi, între 20 și 35% din totalul caloriilor dintr-o zi, de 20% cel puțin, dar grăsimi bune, polinesaturate, pentru că așa menținem colesterolul bun, HDL, la un nivel optim. Este colesterolul din sânge, care face protecție cardiovasculară. 35% este cantiatea maximă de grăsime dintr-o zi. De ce? Pentru că mai mult ar însemna prea multe calorii.
Grăsimi crescute în sânge. Colesterol rău, LDL colesterol, crescut în sânge. Grăsimile crescute din sânge se atacă cu o grăsime din pește gras ori din suplimente cu acizi grași Omega 3. Adică le atacăm cu grăsime polinesaturată, cea pe care nu o poate produce ficatul.
Ne explică profesor universitar doctor Laura Iliescu.
Prof. univ. dr. Laura Iliescu, Institutul Clinic Fundeni: „Da, dar sunt alte lanțuri, altfel se metabolizează. Tot grăsimi, dar sunt grăsimile care te ajută, oferă protecție. Copilul mănâncă cu ce se învață. Dacă îi dai de mic pește, se învață să mănânce pește, să ia natural acizi grași omega. Aceste obiceiuri alimentare trebuie formate din copilărie și din familie”.
Acizii grași polinesaturați, Omega 3, sunt antioxidanți. Se opun colesterolului rău, LDL colesterol, să intre în vase și să formeze placa de colesterol. Al doilea ajutor în acest proces vine de la mișcare, zilnic.
Sursa: Pro TV
Etichete: doctor de bine , omega 3 , grasimi saturate
Dată publicare: 19-11-2023 11:05