Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum ne ajută mișcarea să avem o inimă sănătoasă. Sportul trebuie cuplat cu renunțarea la fumat pentru a preveni infarctul

Your browser doesn't support HTML5 video.

Arterele coronare ale inimii sunt cele care hrănesc muşchiul inimii. Ele sunt vasele care duc sânge oxigenat de la inimă spre ţesuturi. Inima este singurul organ care se auto-hrănește.

Dr Iulian Călin, medic cardiologie intervenţională: „Îşi ia direct de la sursă. Cavitatea principală a inimii, ventriculul stâng, de aici porneşte aorta, principalul conduct al organismului. Când iese aorta, ies şi arterele coronare pentru că ele vascularizează de fapt inima.”

Aici apar presiuni uriaşe. Sângele oxigenat vine în forţă. Dar forţe prea mari se dezvoltă doar dacă suferiţi de hipertensiune.

Mişcarea. Toate arterele organismului, adică vasele care pot suferi de ateroscleroză, o vor permanent. Aceste tuburi au trei învelişuri. Cel exterior – puternic. Al doilea - întreţine pulsul. Al treilea înveliş intră în contact direct cu sângele.

Mișcarea produce substanțe benefice pentru sistemul arterial în cantități mari 

Dr Iulian Călin, medic cardiologie intervenţională: „Este o peliculă fină de celule care secretă substanţe pentru a proteja sistemul arterial, aceste substanţe benefice se produc într-o cantitate mare când facem mişcare”.

Citește și
Romania masini benzina
România și alte patru state vor să amâne cu cinci ani planul UE de a interzice vânzarea de mașini pe benzină și motorină

În interiorul vaselor de sânge, consum de energie înseamnă consum de glucoză, dar şi consum de colesterol. Ambele situaţii bune!

Fumatul, sedentarismul, diabetul și grăsimile fac leziuni, determină inflamație și cauzează atero-scleroză

Ce găsim la polul opus? În interiorul arterelor, fumatul, sedentarismul, diabetul şi grăsimile prea mari din sânge fac leziuni. Acestea determină inflamaţie. Şi atrag multe grăsimi din sânge. Aşa apare placa de colesterol ori de calciu. Adică atero-scleroza.

Dr. Ramona Bâca, medic primar cardiolog: „Tehnicile au avansat atât de mult încât putem să spunem e placă cu risc mare de a dezvolta un infarct miocardic, de a rupe cum zicem noi. Din acest vas, 75% este ocupat de o zonă, de o placă de aterom - care sunt depuneri de grăsime. Tratamentul presupune o schimbare a stilui de viaţă şi un debut al medicaţiei, adaptat cardiologic”.

Cum putem împiedica infarctul

Schimbarea stilului de viaţă înseamnă mişcare zilnic. Zero ţigări. Controlul grăsimilor din sânge, controlul glicemiei și a tensiunii arteriale. Toate împiedică un dezastru biologic. Se numeşte infarct.

Dr Iulian Călin, medic cardiologie intervenţională: „Acesta e un vas care ajunge la vârful inimii. Este o îngustare, aici. Vedeţi fluxul de sânge este diminuat. Aceasta este o leziune, o stenoză îi spunem, este un blocaj al circulaţiei. Aşa apare infactul aici. Da, din păcate”.

E la picioarele noastre, la propriu, să nu apară această boală.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult