Cum arată farfuria ideală și farfuria pentru slăbit. Explicațiile medicului nutriționist Mihaela Bilic
Your browser doesn't support HTML5 video.
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist: „Pentru noi sanatatate înseamnă diversificare alimentară. Lumea iubeşte friptură cu garnitură, mai ales cu cartofi, și toţi mă întreabă dacă avem voie. Da, e chiar recomandat. În friptură avem proteine, în cartofi carbohidrați, tot spectrul. Ce lipsește? O salată bine reprezentată. Avem nevoie de fibre, vitamine şi minerale. Salata aduce un volum mare și avem nevoie de volum.”
Apropo de volum, aşa arată farfuria ideală, nu trebuie să fie de diametrul unui platou. Dimensiune trebuie să fie cât două palme ale unui adult, jumătate de legume, un sfert - carbohidrați.
Cine sunt legumele? Ei bine, nu cartoful. Cartoful împreună cu pâinea acoperă zona dedicată făinoaselor.
Proteinele vin la pachet cu grăsimea, din cauza asta nu am pus pe farfurie grăsimi. Ce înseamnă proteine, carne, pește, brânză şi oul tot aici stă. Porţia corecta înseamnă dimensiunea unui pod de palmă, cât un pachet de cărți de joc.
Porția de făinoase ar trebuie să fie de 3 linguri. Un cartof fiert are 100 de calorii, ca felia de pâine.
La capitolul legume nu e nicio resticție, e zona din fafurie de umplut cu vârf.
În farfuria de slăbit dispare ce ne place mai mult, partea de făinoase și rămâne carnea, peștele cu legume.
Nu mai este farfuria ideală, ci farfuria de slăbit.