Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Crizele epileptice subtile. Ce sunt și cum se manifestă. „Sunt ca un scurtcircuit”

Your browser doesn't support HTML5 video.

În interiorul lui creierului vedem cel mai performant sistem de informații din natură. Funcționează la propriu pe curent electric.  

Emoțiile sunt curent electric. Auzim, vedem, simțim, mirosim. Informațiile sunt transformate și ajung în creier sub formă de impulsuri electrice. Gândurile și amintirile sunt electricitate.

Fluturele se transformă instantaneu în impulsuri electrice. Sub această formă l-am văzut. Tot ce se întâmplă în creier înseamnă legăturile electrice dintre neuroni.

Prea mult curent electric într-o zonă din creier? Așa apare epilepsia.

Irina Oane, medic specialist neurolog: „Ca un scurtcircuit. Dacă ne imaginăm creierul nostru e o casă, casa are prize legate la o rețea. Așa e și creierul. Dacă avem o priză care se scurtcircuitează, nu mai avem lumină în toată casa. La fel ca în cazul unei crize epileptice. Se produce un scurtcircuit”.

Citește și
medicamente
Criză de medicamente în România. Mii de pacienți sunt în pericol. „Ne confruntăm cu o criză fără precedent”

Epilepsia nu se manifestă doar cu simptome evidente - cădere și convulsii. Uneori simptomele sunt extrem de subtile. Un miros, o imagine, un sunet. Aceeași informație repetată într-un tipar înseamnă o criză epileptică subtilă.

Ioana Mîndruță, medic primar neurolog: „Aveam un pacient care povestea că învățatorul îl obliga să scrie cu dreapta, deși era stângaci și revedea această amintire în mod obsesiv”.

Curentul electric din creier se evaluează prin investigația numită EEG. De ce să vă adresați unui medic neurolog, când percepți diverse senzații repetitiv, într-un tipar? Dacă vorbim despre epilepsie cu simptome subtile, boala evoluează și reacționează mai greu la medicamente. Pentru 70% dintre pacienți, boala descoperită devreme înseamnă acces la medicamente eficiente. Permit o viață perfect normală. Fără crize.

Pentru pacieții care nu reacționează bine la medicamente, există de 12 ani program național prin care e posibilă detectarea zonei epileptice din creier, cu electrozi implantați direct în creier. Apoi intervenția chirurgicală, care vindecă epilepsia.

Ioana Mîndruță, medic primar neurolog: „Electrozi plasați în interiorul creierului, în zona care generează crize și în zonele, care ar putea fi afectate. Senzorii înregistrează debutul crizei poate fi făcută cauterizarea prin curent electric și poate deconecta rețeaua electrică epileptică de restul creierului”.

Intervenția e curativă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult