Ciupercile, cea mai bună sursă de minerale. Beneficiile nebănuite pentru sănătate
Your browser doesn't support HTML5 video.
Mineralele din sol sunt roci. Nu putem să le folosim. Dacă nu ar fi ciupercile. Ne explică profesorul catedrei de mediu, Simina Ștefan. Prof. univ. dr. Simina Ștefan, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Ele ce fac? Transformă mineralele care sunt inerte, neasimilabile. Dacă iau o rocă, nu pot să iau mineralele din ea, aș putea doar dacă îi dau acid. Dar, în contact cu enzimele, pe care le secretă ciupercile, sărurile prezente în roci devin solubile, accesibile, trec în copaci si în culturile agricole. Dar avem un dezavantaj, ele secretă într-un ritm, iar noi vrem agricultură intensivă.” Între ciuperci și copacii din pădure există rețele uriașe de comunicații chimice. Sunt schimburi permanente de informații. Prof. univ. dr. Simina Ștefan, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Ciupercile asigură sărurile minerale. Prin rădăcinile hifelor, cu care copacii sunt în contact direct, dau aceste săruri minerale copacului. Copacul vine și el cu glucoza, seva care vine cu glucoza, intră prin hifele ciupercile și ciupercile le lasa să circule pentru că sunt conectate cu copacul vecin.” Un copac bătrân comunică, permanent, chimic, prin ciuperci. Cu cei tineri din pădure. Le predă astfel toate informațiile chimice despre cum să reziste calamităților naturale. Prof. univ. dr. Simina Ștefan, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Noi când mergem în padure cum vedem un copc mai mare acela trebuie să dispară. De fapt, noi distrugem coordonatorii acelei păduri.” Adică hard discul mediului natural.