Ce se întâmplă în organism din cauza meselor bogate sau a antibioticelor luate la întâmplare. Avertismentul medicilor
Your browser doesn't support HTML5 video.
De ce? Suntem adaptați doar la diversitate și la puține calorii.
Andreea Groza: "Îmi plac doar cartofii prăjiți. Eventual - însoțiți de un burger. Se numește monotonie alimentară. Prea puține alimente, la care ne expunem zilnic, din cele peste 30 de alimente, la care ar trebuie să ne expunem zilnic. Monotonia alimentară, dar și prea multe calorii zilnic - ambele fac haos în bacteriile din intestin. Și rețele de inflamație". Același haos în intestin îl fac antibioticele luate la întâmplare. Antiinflamatoarele nesteroidiene - luate haotic. Medicamentele, numite inhibitori de pompă de protoni. Ne explică medicul primar pediatru Steluța Boroghină. Dr. Steluța Boroghină, medic priamr pediatru: "Inhibitorii de pompă de protoni, ceea ce copiii în ultimii timp primesc foarte des pentru refux sau pentru aciditate gastrică distrug foarte mult din flora microbiană".
Și, totuși, medicamente luăm doar o perioadă scurtă. Prea multe calorii - se poate zilnic. Prea puțină diversitate alimentară zilnic. Dr. Steluța Boroghină, medic priamr pediatru: "Când luăm antibiotice ne afectăm microbiomul, dar pe o perioadă determinată. Dacă mâncăm sănătos si avem și activitate fizică, până la urmă, până în 6 luni, microbiomul își va reveni, dar obezitatea reprezintă o stare inflamatorie și o modificare a microbiomului, care continuă să se agraveze pe zi ce trece pentru că durează și se acumulează".
Cum vedem bacteriile din colon deranjate de medicamente, obezitate, hrană monotonă? Dr. Steluța Boroghină, medic priamr pediatru: "Ce se întâmplă? Se distruge stratul de mucus, care protejează mucoasa colonului și atunci toxinele trec.
Sindromul se cheamă sindrom de hiperpermeabilitate colonică. Și toxinele trec de stratul mucos și ajung din nou în circulația generală. Nu-și mai face colonul treaba să elimine tot ce trebuie să elimine. În obezitate, este un sindrom inflamator care persistă pentru că asta se întâmplă când distrugem microbiomul. Persistă o stare inflamatorie sub-acută, nu o vedem". În colon, se înmulțesc bacteriile numite fir-mi-cu-tes. Participă și ele, ulteiror, la creșterea ponderală. Și o altă clasă de bacterii, care protejează mucoasa colonului, numită Akker-man-sia muciniphila, se află în dezechilibru. Privim boala obezitate în ansamblu. Privim inflamația în ansamblu. Sunt periculoase la orice vârstă. Andreea Groza: "Copilul are prea multe kilograme, mergeți la medic pentru un program de reducere a masei grase, care nu înseamnă dietă. Ci reeducarea balanței mese/activitate fizică". Ficatul, pancreasul și intestinul gros au un sistem nervos autonom. O cale de comunicare continuă cu centrul de comandă - creierul.
Dezechilibrelele de la nivel bacteriilor, determinate de medicamente luate haotic ori de prea multe calorii, afectează toate organele.
Sursa: Pro TV
Etichete: mancare , doctor de bine , antibiotice , myimpact
Dată publicare: 14-08-2023 09:30