Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce se întâmplă în corp când mâncăm cartofi prăjiți sau mâncare gătită în ulei. „E mai periculos decât zahărul ca atare”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ce efect are mâncarea prăjită, consumată zilnic, fie că vorbim despre cartofi prăjiți, ori o friptură care mustește de ulei?

Hrana astfel preparată înlătură, de fapt, protecția naturală în fața aterosclerozei. Adică distruge colesterolul bun. Explicăm imediat, la "Doctor de bine".

HDL colesterol, colesterolul bun, este produs în ficat. Dar și în intestinul subțire. Iată ce se întâmplă dacă mâncăm preponderent alimente prăjite, sau caramelizate. Acestea se duc, din farfurie, direct în intestinul subțire. Aducem astfel, prin mâncare, molecule așa numite pro-oxidante.

Ne explică membrul Academiei Române, Anca Sima. Iată ce se întâmplă în intestin:

Acad. dr. Anca Sima, Institutul de biopatologie celulară: „Mâncarea conține compuși pro-oxidați sau foarte glicați. Intentinul, celula intestinală, imediat îi transportă și, în momentul în care sintetizează proteinele, din care va face HDL, le face defectuoase. Pentru că are o sumedenie de produși pro-oxidanti, pe care i-a luat din alimentație. Celula intestinală le aplică pe HDL când îl sintetizează acolo. Pac! De aceea, contează foarte mult cum e hrana. De exemplu, hrana bună, dar prăjită în exces, înseamnă grămadă de pro-oxidanți, grămadă de molecule de glicare târzie, zahărul caramelizat adică, asta e mai periculos decât zahărul ca atare.”

Așa apare colesterolul bun, HDL colesterol, dar care nu își face treaba! Pentru că e prost construit de la început. Ce înseamnă că nu își face treaba? Nu se poate opune formării plăcii de colesterol în vasele de sânge.

La această formare proastă, am participat singuri. Cu o porție de cartofi prăjiți, cu o carne prăjită în ulei, cu zahăr caramelizat. Cum ne ajutăm? De fapt, cum ajutăm lupta permanentă din vasele de sânge între colesterolul bun, HDL colesterol, și colesterolul rău, LDL colesterol, cel care face de fapt depunerile de grăsime din vasele, numite artere.

Acad. dr. Anca Sima, Institutul de biopatologie celulară: „Cum se ajută? Singurul ajutorul pe care LDL îl primește de la HDL este acela de antioxidant. HDL protejează LDL de oxidare, ceea ce înseamnă că îl protejează de a se transforma într-o particulă extrem de aterogeneră.”

Aceasta intră ușor în vasele de sânge. Dar ca să își îndeplinească funcția de protecție, colesterolul bun trebuie să fie normal construit de la început. Menținem funcțional HDL, colesterolul bun dacă nu mâncăm alimente prăjite. Și dacă ne mișcăm.

Acad. dr. Anca Sima, Institutul de biopatologie celulară: „Dacă ne mișcam este probabil să îi creștem cantitatea, acesta este un lucru bun. În rest, ca să nu fie compromise proteinele din învelișul lui înseamnă să nu avem situații pro-oxididante, primele pro-oxidante sunt simplu de înțeles pentru că provin din intestin, adică din hrană.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult