Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce se întâmplă dacă excludem din dietă proteinele din carne, pește, ouă și lactate. "E un important factor pentru moarte"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Câte proteine să consum zilnic ca să nu ajung la malnutriție? Depinde de rinichi.

Malnutriția înseamnă lipsa proteinelor de origine animală din hrană. Celulele umane se reînnoiesc permanent. Nu reușesc fără proteine de origine animală din hrană. Dar prea multe proteine ne fac rău? 

Peștele, carnea, oul și lactatele. Doar aceste alimente conțin proteine complete. Intră în tubul digestiv și, din ele, organismul își extrage cărămizile, din care suntem construiți. Le numim aminoacizi. Toți aminoacizii necesari vieții vin din alimentele de orgine animală.

Conf. Univ. Dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: "Organismul își ia cărămizile și aruncă ce nu-i mai trebuie. Acidul uric rezultă din acest proces. Un rinichi sănătos, care nu a fost afectat niciodată de nimic, elimină produșii care rezultă din proteine".

De ce să nu excludem din dieta zilnică proteinele din carne, pește, ouă, lactate? Pentru că din aceste ne refacem fiecare celulă. În lipsă, apare malnutriția. Ce înseamnă?

Citește și
doctor de bine
Când trebuie investigate valvele inimii și care este boala care le afectează. Explicații la Doctor de Bine

Conf. Univ. Dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: "Malnutriția, nutriția proastă, nu înseamnă că slăbești, ci că în interior celulele și țesuturile nu mai primesc ce au nevoie. Malnutriția este un important factor pentru moarte. Malnutriția nu e neapărat ceva ce se vede cu ochiul liber. Poți să ai malnutriție, fără să fii piele și os".

Un gram de proteine de origine animală per kilogram corp pentru un adult sănătos. În fiecare zi. Spre exemplu, pentru un adult de 70 de kilograme – 70 de grame zilnic.

Dacă rinichii suferă, discutați cu medicul nefrolog despre cantitatea de proteine zilnică.

Multe kilograme în plus atacă rinichii. Rinichii în suferință vor avea o suferință și mai mare la o dietă preponderent cu proteine. Dacă sunteți supraponderal, nu începeți programul de pierdere ponderală la sală. Și nici cu suplimente cu proteine sau cu aminoacizi, ne spun medicii.

Prof. Univ. Dr. Laura Iliescu, medicină internă Institutul Clinic Fundeni: "Un tânăr care este obez are un grad de afectare hepatică, are un grad de afectare renal și nu știe că nu se manifestă. Are o oarece sensibilizare de la obezitate, la sală ia suplimente, că îi prescrie antrenorul ce să facă. Suplimentele cu aminoacizi îți fortează și ficatul, și rinichiul. Se simt obosiți și atunci, ca să facă și mai mult sport, încep să ia suplimente de-a valma fără să știe că nu le fac bine. Vor să slăbească, că se vindeca de toate. Și iau suplimente și fortează rinichiul".

Rinichiul, care suferă din cauza grăsimii, are filtrele mărite. Suplimentele proteice luate pentru sală le măresc și mai tare. Odată modificate, acestea vor pierde și ce nu trebuie să piardă, adică proteinele din sânge. În sumarul de urină apar proteine. Este dovada că rinichiul suferă. Evoluția bolii cronice de rinichi nu doare, dar distruge două organe vitale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult