Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce este epilepsia și cum se manifestă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Funcționăm pe curent electric, la propriu. Toate informațiile din mediul înconjurător ajung la creier prin semnale electrice. Orice perturbare a acestor semnale înseamnă boala numită epilepsie.

Și nu se manifestă doar prin crize epileptice evidente. Uneori, se poate manifesta subtil, prin senzații ciudate.

Auzim, vedem, simțim, mirosim. Toate aceste informații sunt transformate și ajung în creier sub formă de impulsuri electrice. Doctor Irina Oane, medic specialist neurolog: „Există mai multe tipuri de impulsuri electrice, unele din zone mai primitive ale creierului, funcția tactilă sau văzul. Altele, în zone complexe, cum ar fi limbajul, partea emoțiilor, partea conștienței”.

Cum apare epilepsia

Prea mult curent electric într-o zonă din creier? Așa apare epilepsia. Nu se manifestă doar cu simptome evidente, cădere și convulsii. Uneori, simptomele sunt subtile. Doctor Irina Oane, medic specialist neurolog: „De exemplu, unii pacienți pot să perceapă mirosuri fără ca acestea să existe. Acolo, în creier, a avut loc o descărcare electrică și a generat această senzație, pe care pacientul o percepe fără ca ea să existe. Acesta este istoria pacienților noștri care au senzații de mult timp, anormale, ciudate. Nu tot timpul sunt neplăcute. Este vorba și de senzația de fericire, extaz, dar sunt emoții neexplicate. Pot să evolueze cu pierderea stării de conștiență, cădere”.

Emoțiile sunt percepute, de asemenea, tot prin semnale electrice. Emoțiile ciudate pot fi rezultatul unei crize epileptice. Investigația numite E-E-G este cea care înregistrează obiectiv semnalele electrice din creier.

Citește și
ddb
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog: Cum evităm sindromul de „casă bolnavă”?
De ce să vă adresați unui medic neurolog când percepți diverse senzații pe care oamenii din jur nu le percep

Dacă vorbim despre epilepsie cu simptome subtile, boala evoluează. Ioana Mândruță, medic primar neurolog: „Boala evolulează multă vreme și farmaco-rezistența, adică medicamentele, nu mai pot controla crizele. Este corelată cu momentul în care începem tratamentul, adică numărul de crize care au fost înainte de tratament”. Pentru 70% dintre pacienți, boala descoperită devreme înseamnă acces la medicamente eficiente. Permit o viață perfect normală, fără crize.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult