Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce alimente trebuie să consumăm pentru a evita problemele ce țin de tranzitul intestinal

Your browser doesn't support HTML5 video.

Multă apă, cafea dimineața și mișcare. Prin activitate fizică, inclusiv mușchii organelor interne rămân în formă.

Mâncarea este din ce în ce mai procesată și mai ușor de mestecat, nu consumăm suficiente cereale integrale, legume și fructe bogate în fibre, care să pună intestinul la treabă. Nici la capitolul hidratare nu stăm foarte bine, cat despre mișcare făcută regulat, ce să mai vorbim.Noi ne-am lenevit și intestinul la fel.

Constipația afectează o persoană din patru și apare mai frecvent la femei, odată cu înaintarea în vârstă. Cum putem scăpa de balonare și disconfortul abdominal în mod natural?

Beți multă apă, mai ales la trezire și între mese. Avem nevoie de 6-8 pahare de apă pe zi care înmoaie bolul alimentar și permite o evacuare mai ușoară a intestinului. Alegeți o apă minerală bogată în magneziu și dați prioritate supelor și ciorbelor.

Consumați legume la fiecare masă, de preferință proaspete și neprelucrate termic, au proprietăți laxative. Cat despre fructe nu le transformați în suc ci mestecați-le ca atare, cu tot cu coajă. Fructele uscate precum prune, smochine și caise conțin sorbitol, un alcool de zahăr care nu se absoarbe din intestin, dar are rol prebiotic și reglează tranzitul intestinal.

Citește și
Emisiuni
Emisiunile iLike IT, Doctor de bine și Superspeed la PRO TV revin weekendul acesta

Există alimente care cresc riscul de constipație. Toate produsele de origine animală precum carnea peștele oul și brânza conțin proteine și grăsimi și niciun gram de fibre, prin urmare nu există reziduri de eliminat. Alimentele ultra procesate și ambalate, zahărul, dulciurile și făinoasele rafinate constipă. Orezul, pastele, cartofii și pâinea albă, bananele și ciocolata fac bine la creier, dar nu ajută deloc intestinul.

La polul opus, toate produsele de origine vegetală favorizează tranzitul intestinal. Cerealele integrale, fulgii de ovăz și tărâțele nu trebuie uitate din meniu, conținutul lor crescut de fibre previne constipația. Și leguminoasele sunt bogate în fibre, fasolea boabe, lintea mazărea și năutul se consumă de minim două ori pe săptămână. Produsele lactate fermentate de tip iaurt și lapte bătut conțin fermenți activi cu rol probiotic care reglează digestia.

Cafeaua este de mare ajutor în cazul celor cu tranzit încetinit, cafeina stimulează musculatura netedă din peretele intestinal, relaxează sfincterele și accelerează progresia bolului alimentar. Beți o ceașcă de cafea dimineața la trezire, cu un pahar mare de apă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult