Cât zahăr ar trebui să consumăm zilnic pentru a nu avea probleme de sănătate
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cum distrugem ușor bacteriile bune din intestin? Cu zahăr. "Doctor de bine" explică ce înseamnă prea mult zahăr zilnic.
Doza zilnică de zahăr recomandată de Organizația Mondială a Sănătății nu trebuie să depășească 25 g/zi, adică 5 lingurițe de zahăr. Atenție, e vorba de întreaga cantitate de zahăr consumată zilnic, ca atare sau inclusă în produse alimentare.
Când ne gândim că inclusiv muștarul și ketchupul au zahăr, ne dăm seama cat e de ușor să depășim această doză. Zahărul rafinat nu conține nutrienți sau oligoelemente, ci doar calorii goale, care favorizează procesele oxidative și inflamatorii, cresc nivelul de aciditate din organism, fragilizează țesuturile și sistemul imunitar.
Un studiu făcut la o universitate din California a arătat că o doză de băutură răcoritoare, ce conține 7 lingurițe zahăr declanșează, după numai 5 minute, o scădere cu 35% a capacității de fagocitoză a globulelor albe responsabile de apărarea imunitară, efect ce durează câteva ore. Consumul a 100g zahăr duce la o scădere dramatică, de 97% a răspunsului imun!
În plus zahărul rafinat adăugat în produsele alimentare hrănește virusurile și bacteriile patogene din intestin, creează un mediu favorabil pentru creșterea și multiplicarea lor și afectează microbiota. Ori intestinul joacă un rol major în protecția imunitară, 70-80% dintre celulele de apărare a corpului fiind concentrate aici.
Consumul de zahăr are un efect negativ local, manifestat prin constipație, fermentație, balonare, dar și un efect general: disbioza intestinală, pe care o generează scade rezistența la boli a întregului organism.