Cât timp trebuie să stea o căpușă fixată de om ca să transmită boala Lyme. Sfaturile specialiștilor
Your browser doesn't support HTML5 video.
Pentru că intră, de obicei, în pliurile pielii, căpuşele pot sa sta multă vreme ca paraziţi. Ce se întâmplă în astfel de situaţii? Aflăm de la ”Doctor de Bine”.
Căpușele stau în iarbă. Când vine un animal, se agață de firele de păr. La fel, de pielea umană. Secretă o substanță care ne împiedică să simțim mușcătura. De aceea, le găsim pur si simplu pe suprafața corporală.
Dr. Diana Stoian, medic veterinar: ”Când vedem că are o căpușă, o scoatem, dar nu cine nu e experimentat, pentru că poate rămâne acolo un rest. Ea transmite mai departe boli la om, e valabil același lucru”.
Citește și: Detaliul observat la Vladimir Putin când a coborât din avion la Teheran. VIDEO
Conf. dr. Cătălin Popescu, medic primar dermatolog: ”O mică parte dintre căpușe poartă microbul care face boala Lyme. Ca să poată transmite microbul, trebuie să stea fixată 48-72 de ore. Uneori, e în zone ascunse și omul nu știe de când. Dar sunt scale vizuale prin care îți poți da seama de când e căpușa acolo - dacă pleznește de cât de grasă e de sânge, e clar că a stat mai mult acolo, dar dacă e amărâtă, slăbănoagă, e de puțină vreme”.
Cu o pensetă, se prinde partea vizibilă a căpușei și se rotește în sensul invers acelor de ceas. Până când aceasta se desprinde.
Tratamentul preventiv- o cură scurtă cu antibioticeSe dezinfecteză local cu spirt medicinal sau betadină. Tratamentul preventiv înseamnă o cură scurtă de antibiotic, la recomandarea medicului.
Citește și: Reacția nervoasă a unei călugărițe când a văzut două modele care se sărutau pe stradă. VIDEO
Conf. dr. Cătălin Popescu, medic primar dermatolog: ”De multe ori dai doar profilactiv, alteori se vede ca o chestie inelară în jurul căpușei, aia e stadiul incipient al bolii Lyme, care răspunde la antibiotic”.
Pentru animalele de companie, vara, există varianta unei singure tablete. Face atât deparazitare internă, cât și externă.
În căsuța animalului, dar și în curte, se pot pulveriza suspensii deparazitare. Le protejează de căpușe, de purici și de păduchi. Căpușele și puricii trec inclusiv la oameni. În schimb, păduchii animalelor nu afectează omul.
Sursa: Pro TV
Etichete: boala lyme , capuse , transmitere , tratamente
Dată publicare: 20-07-2022 08:07