Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cât de importante sunt omega 3 și omega 6 pentru alimentație și motivul pentru care nu trebuie să lipsească din dietă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Prea mult ulei nu e bine. Prea mult peşte gras e chiar recomandat. Dacă ambele înseamnă grăsimi, de ce au efecte diferite? Pentru că vorbim de două subtanțe chimice diferite: omega 3 și omega 6. Unul anti-inflamator, unul pro-inflamator.  

Ce rol au acestea în alimentația noastră, aflăm în emisiunea „Doctor de bine”.

Cu siguranță ați auzit despre omega 3 și omega 6. Deși au nume similare, efectul lor e diferit iar recomandările de consum sunt total opuse.

Omega 3 are efect antiinflamator și niciodată nu mâncăm suficient. În schimb, omega 6 este proinflamator, prezent din belșug în dietă, iar consumul lui trebuie redus.

Acidul linolenic sau omega 3 poate proveni din 2 surse:

-vegetale: nuci, semințe de in, legume cu frunze verzi, boabe de soia

Citește și
Care este diferența dintre pește și alt tip de carne. O mare sursă de omega 3, iod, zinc, seleniu și crom
Care este diferența dintre pește și alt tip de carne. O mare sursă de omega 3, iod, zinc, seleniu și crom

-animale: ou, carne, pește gras (sardine, șprot, hamsie, macrou, hering, somon)

De reținut că omega 3 se găsește în alge, deci cu cât peștele este mai mic, cu atât va fi mai bogat în omega 3.

Acidul linoleic de origine vegetală este dificil de utilizat de către noi, oamenii. Deși există omega 3 în iarbă, ghinde sau alge, avem nevoie de un intermediar precum găina, porcul sau sardina care să-l proceseze și să-l concentreze.

Doar produsele de origine animală au bioeficiență crescută la capitolul grăsimi esențiale. Un gălbenuș de ou sau o conservă de sardine conțin dublul dozei de omega 3. Mai simplu și mai accesibil de atât nu se poate.

Acidul linoleic sau omega 6 se găsește în uleiul vegetal de floarea-soarelui sau de porumb, dar și în grăsimea de pui.

Din păcate, gătitul cu mult ulei aduce un exces de omega 6 în alimentație. Aportul zilnic depășește de 4-10 ori doza recomandată, iar efectul lui proinflamator se simte de la articulații până la sistemul cardiovascular.

Pentru îmbunătățirea raportului omega 3 și omega 6 se recomandă un consum moderat de ulei de floarea-soarelui și creșterea consumului de pește gras.

Profitați! În Postul Crăciunului sunt multe zile cu dezlegare la pește. Atenție, indiferent cât de mult pește mâncăm, dacă nu eliminăm excesul de ulei efectul proinflamator va predomina. Deci fiți zgârciți. O sticlă de ulei ar trebui să vă ajungă o lună de zile pentru gătit.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult