Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Care sunt regulile de bază ale alimentației pentru construirea sistemului imunitar al copiilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sistemul imunitar se construiește cu viteză până la 12 ani.

Care sunt regulile de bază ale alimentației în legătură cu dezvoltarea imunitară aflăm de la dr. Iolanda Vivisenco, medic primar pediatru, în interviul ”Doctor de bine”, realizat de Andreea Groza și difuzat exclusiv pe www.stirileprotv.ro și pe www.doctordebine.ro. Andreea Groza: Lângă noi este un parc și în parc, o școală. Vedem acolo ușor ”comportamentele alimentare de parc”. Nu sunteți de acord cu acestea.

Dr. Iolanda Vivisenco: O să începem cu cel mai important aspect. Nu trebuie să existe o relație directă parc - copil - mâncare. Acest aspect face parte din educația alimentară de bază. De ce nu e bine? Nu e igienic. Copilul pune mâna pe toate suprafețele comune. E imposibilă igiena corectă înainte de masă. A doua problemă - ce mănâncă un copil în parc? Eu merg în parc zilnic cu copilul. Într-un an și opt luni am văzut un copil mâncând o pară și unul o piersică. În rest, dulciuri și mezeluri.

Zahărul face hiperglicemie, adică lovește direct sistemul imunitar.

Citește și
”Doctor de bine”. Ce este ficatul gras și care este cea mai nocivă băutură alcoolică
”Doctor de bine”. Ce este ficatul gras și care este cea mai nocivă băutură alcoolică

Andreea Groza: Ce fac dulciurile concentrate la vârstă mică? Dr. Iolanda Vivisenco: Ne gândim la zahăr. E o problemă legată de toate bolile de metabolism și bolile cardiovasculare. Eu o am o predispoziție genetică și de la o generație la alta se tot adaugă. E practic imposibil să nu ai în familie boli cardiovasculare, diabet. Înseamnă că ai această predispoziție. Zahărul la vârstă mică afectează direct pancreasul în formare și ține organismul în hiperglicemie tot timpul. Hiperglicemia lovește direct sistemul imunitar. Scopul părintelui nu e să hrănească copilul azi, să îi fie bine azi, ci să fie atent ce informații, prin alimente, îi oferă acelui organism pe termen lung. Andreea Groza: Apropo de zahăr în formă lichidă. Sucurile proaspete de fructe nu sunt bune. De ce?

Dr. Iolanda Vivisenco: Înseamnă mult zahăr dintr-o dată. Zahăr lichid. El nu stagnează în organism, e absorbit imediat în sânge. Crește glicemia brusc, pancresul e forțat să secrete insulină. Șocurile de glicemie sensiblizează organismul, inclusiv imunitar. Fructele sunt bune, pentru că vin la pachet cu fibre în matricea lor alimentară normală. Sucul de fructe este zahăr pur. O felie de salam are până la 20 de substanțe. Toate fac o reacție imună.

Andreea Groza: Sistemul imunitar în formare intră în contact cu alimente agresive și pentru un adult. Mă refer la mezeluri. Sunt mult substanțe într-o felie de salam. Sistemul imunitar face o reacție pentru fiecare? Dr. Iolanda Vivisenco: Organismul face un efort de digestie, de excreție. Am dintr-o dată 20 de subtanțe diferite într-o felie de salam. Sistemul imuntar se chinuie să le recunoască. Aceste 20 de substanțe sunt altele în afară de carne, adică o proteină de calitate. Organismul nu trece pe lângă ele pur și simplu. Uneori creează o reacție de toleranță, alteori intoleranță ori o reacție aberantă, reacția alergică. Pot să îl sensibilizeze la maniera de a nu tolera ulterior și alte alimente. Aici e pericolul! Doar proteinele de calitate din hrană formează celulele imunitare.

Andreea Groza: Proteinele complete le găsim doar în carne, ouă, brânzeturi. De ce copilul are nevoie de toate și nu de un regim vegetarian ori semi-vegetarian? Dr. Iolanda Vivisenco: În primii ani de viață copilul are nevoie de carne, ouă, brânzeturi, ăroteine complete care formează sistemul imunitar, sistemul imuntar format din celule și anticorpi.

Anticorpii sunt proteine. Ca să fac anticorpi, am nevoie de proteine complete din hrană. Nu le primesc, înseamnă malnutriție, chiar dacă copilul mănâncă. Malnutriția duce la imunitate slabă și la boli infecțoase frecvente. Celule imunitare au nevoie tot de proteină completă din hrană, pentru că și ele sunt structuri proteice. E paradoxal, dar copilul mic are nevoie uriașă de proteine perfecte din carne, ouă, brânzeturi. Sistemul imunitar se construiește pas cu pas și acești pași nu există fără aport de proteine complete din hrană. Mai multe informații în video.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult