Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Care este rolul vitaminei C în organismul nostru și de ce se pun nitrați în mezeluri

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vitamina C se combină cu nitrații pe care îi găsim în alimente produse în agricultura convențională. Și sunt adăugați de producători în mezeluri.

Combinându-se, reduce efectul acestora. Explicăm în detaliu motivele pentru care această vitamină trebuie consumată zilnic. Nitrații din mezeluri nu sunt periculoși. Organismul uman îi transformă în substanțe periculoase.

Când ajung în stomacul uman se întâlnesc cu acidul clorhidric. Reacționează și rezultă un produs numit nitrozamină. De fapt, ce produce organismul uman e înalt cancerigen. Tocmai pentru organismul uman. Dovada o avem de aprovimativ 60 de ani.

La îndemână e vitamina C. Reduce substanțele periculoase, pe care le produce chiar organismul uman. În prezența nitraților. Ne explică profesorul imunolog Veronica Lazăr.

Prof. univ. dr. Veronica Lazăr Facultatea de Biologie: “Reduce o reacție nocivă de formare a nitrozaminelor cancerigene. De unde rezultă acestă nitrozamine, din reducerea nitraților. Vitamina C are un rol important în protecția împotriva acestor substanțe cancerigene - nitrații din alimente, din mezeluri.”

Citește și
ddb
Doctor de bine | Grăsimea de pe burtă poate face celulele să fie mai rezistente la insulină. Cum se întâmplă asta
Rolul nitraților în mezeluri 

Nitrații sunt adăugati voluntar în mezeluri. Nitrații omoară bacteria, care produce toxina botulinică. Vorbim despre o otravă, care poate duce la paralizie și chiar deces.

Conf. dr. ing. Alina Simion, Facultate de inginerie Chimică și Biotehnologii: „Nu se poate un produs din carne făra să conțină nitrit de sodiu. Omoară posibilele bacterii pe care s-ar putea dezvolta în mezeluri. Din punctul de vedere al siguranței alimentare e absolut obligatoriu.”

Nitrit de sodiu, nitrat de sodiu, sare cu nitrit, conservat E 250 așa se numesc conservanții din carne - cu nitrat. Industria alimentară încearcă să limiteze efectele nocive tot cu vitamina C. Acid ascorbic este forma substanței pe care o veți găsi pe etichete. Mezelurile se consumă însă cu salată sau altă sursă de vitamina C, din agricultura ecologică.

Evitați, însă, să dați copiilor carne astfel conservată. Cu cât sunt mai mici, cu atât sunt mai reactivi la nitrați. Aceasta deoarece ajung în sânge și se combină cu hemoglobina. Rezultă așa numita met-hemoglobină. Adică sângele nu mai poate transporta oxigen. Copilul nu se mai poate oxigena.

Prof. univ dr. Coriolan Ulmeanu Toxicologie, Spitalul Grigore Alexandrescu: "Consecințele sunt dezastruoase. Semnul clinic este apariția unei culori intense a tegumentelor."

Situația gravă necesită spitalizare și antidot - albastru de metilen.

Cum stă situația cu legumele

Ce facem însă cu vegetalele, crescute în agricultura intensivă, care conțin nitrați? Vorbim despre aceeași substanță. Aflăm detalii la catedra de mediu a Facultății de inginerie Chimică și biotehnologii.

Dr. ing. Oanamari Orbuleț: “Da, le-am îndepărtat coaja. Da, cea mai mare cantitate de îngrășământ e în coajă. Exact ca pielea. Sunt îngrășaminte lichide, care se dau pliculeț pe frunze, reținerea acestora e în proportie de 100%, spre deosebire de sol unde se planta păstrează 60%.”

În aer, există 70% azot. Îl găsim și îl sol. Plantele se hrănesc cu acest element. De aceea, se adaugă suplimentar în pământ, sub formă de îngrășamânt. Îl gasim pe sol sub formă de azotați sau nitrați. Îndepărtati coaja fructelor și legumelor, obținute în agricultura ecologică. Este prima recomandare.

O supă - cremă de rădăcinoase - morcov, țelină, pastârnac. Plină de minerale.

Prof univ. dr Emil Coriolan Ulmeanu, sectia toxicologie: “Dacă lași un biberon cu supă de morcovi de seara până dimineața, care e folosită pentru tratarea diereei, stratul de substanțe de pe fund e de doi cm. Nitrații din legumele fierte se depun pe vas. Sunt substante albe, solide. Nu reîncălziți supa. Și nu o dați unui copil. Pentru sugari și copiii mici, evitați rădăcinoasele. Doar cele din agricultura ecologică e sigur să le introduceti în mesele zilnice.”

Nitrații sau azotații din agricultură pot fi reduși până la forme inofensive. Se practică în Statele Unite din 1994. Substanța care îi elimină se numește fier zero valent. E o barieră formată dintr-un schimb de ioni care se injectează în sol. Se injectează sub presiune și nu scot din circuit terenul, care poate fi folosit în continuare.

Fierul zero valent este soluția împotriva poluării solului și a pânzei freatice. Care înseamnă, de fapt, poluarea legumelor, fructelor, cerealelor. Ar trebui gândită ca lege de sănătate publică

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult