Cantitățile uriașe de grăsime din mâncare depășesc tot ce poate ficatul să producă într-o zi. Explicațiile medicilor
Your browser doesn't support HTML5 video.
E posibil, dacă vă faceți planul. Luați decizia să puneți ceva în farfurie, după ce evaluați, conștient, masa plină de bunătăți.
Ficatul fabrică în fiecare zi până la 700 de ml de bilă sau fiere. Este un lichid care se adună în vezicula biliară sau colecist. Are rol în digerarea grăsimilor. Cantitățile uriașe de grăsime din mâncare depășesc tot ce poate ficatul să producă într-o zi. Ne explică profesorul universitar doctor Laura Iliescu.
Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul Clinic Fundeni: „Bila ca atare, sucul biliar, nu se mai secretă cum trebuie, stagnează, un lichid care persistă, apare agregarea, se modifică PH-ul, nu se mai elimină cum trebuie, enzimele din pancreas, nu se mai elimină cum trebuie și ajungi să faci calculi, majoritatea calculilor biliari sunt calculi de colesterol”.
Adică de grăsime. Pancreasul se încarcă cu grăsime.
Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul Clinic Fundeni: „Și pancresul se încarcă cu grăsimi și ficatul. În loc să aibă celule pancreatice care secretă, ai nevoie de enzimele alea pentru digestie, el se încarcă cu grăsime”,
Ficatul. Depozitează ușor excesul de mâncare sub formă de celule grase, între celulele lui funcționale. Așa arată ficatul gras - o masă difuză de grăsime. Vorbim despre o agresiune. E comparabilă cu agresiunea făcută de virusurile hepatitice.
Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul Clinic Fundeni: „O celulă distrusă, încărcată cu grăsime, cum ar fi celula distrusă de un virus, tot o agresiune externă, ajunge să se regenereze, și nu se regenerează cum trebuie, se regenerează, ajunge să o facă prin acele mecanisme de care vorbeam, de radicali liberi, de oxid nitric, de stres oxidativ. Ajunge să se refacă cum nu trebuie. Apare acea fibromatoză”.
Ce înseamnă asta? În ficat, pe lângă celulele hepatice normale apar și așa numitele celule stelate. Apar, de fapt, în orice boală a ficatului.
Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul Clinic Fundeni: „Celula stelată intervine la patologia virală și la cea alcoolică, și la cea care ține de obezitate, și la ficatul gras determinat de alimentație. Din celulă inactivă devine activă, chiar capătă niște prelungiri, de aceea se numește celulă stelată. Ce înseamnă? Exprimă niște receptori, care sunt stimulați de hormoni, de interleukine, de ceea ce înseamnă inflamație. Și obezitatea înseamnă inflamație”.
Sângele se coagulează mai ușor. Pot apărea ușor cheaguri în vase și tot aici apare boala inflamatorie numită ateroscleroză.
Andreea Groza: „Prea mult mâncare înseamnă că devin vulneabile toate funcțiile sistemului cardiovascular. Factorii de inflamație sunt cei care afectează toate organele. Se numește inflamație cronică”.