Banane, prune uscate și pește gras. Așa apare buna dispoziție. Explicații, la „Doctor de Bine”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Ce nutrienți ne lipsesc atunci când suntem prost dispuși? Iată care pot fi cauzele:
- un aport scăzut de triptofan, aminoacid esențial ce provine din alimentație și este precursor pentru sinteza de serotonină-substanța responsabilă de starea de bine;
- un deficit de vitamina B 6 care accentuează stresul și anxietatea prin scăderea producției de serotonină;
- un nivel scăzut de calciu și magneziu minerale implicate în tulburările de dispoziție, cefalee și stres;
- lipsa de crom, element important pentru reglarea apetitului și funcționarea optimă a metabolismului;
Top șase alimente pentru buna dispoziție:
- bananele - bogate în magneziu potasiu vitamina B6 și serotonină;
- carnea de curcan - conține triptofan și vitamine din grupul B;
- peștele gras și somonul, în special;
- iaurtul și produsele lactate conțin calciu fosfor și magneziu, minerale importante în echilibrul psihic și metabolic;
- prunele uscate sunt bogate în serotonină potasiu și fibre. În plus, conțin o formă de zahăr cu absorbție lentă care satisface pofta de dulciuri;
- spanacul și legumele de culoare verde închis sunt o sursă importantă de minerale (calciu, magneziu, potasiu) și vitamina B6.
E demonstrat, mâncarea are impact direct asupra psihicului, binedispus înseamnă bine hrănit.