Postul ţinut multă vreme poate provoca probleme mari de sănătate. „Ameţeşti, nu ţi-e bine”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Odată ce consumaţi carne, ouă, brânzeturi - alimentele vor ajunge în intestin. În acest loc, se întâlnesc cu bacteriile care vă colonizează în mod normal.
Acad. prof. Octavian Popescu, microbiolog: "Noi mâncăm şi bacteriile îşi aleg şi produc vitamin B6 , vitamina B12 , vitamina K. Vitamina K e vitamina antihemoragică, e produsă de bacteriile din tubul digestiv.”
Vitamina B12, odată sintetizată, intră în circulaţie şi produce aşa numiţii acizi nucleici, "cărămizile" din care sunt făcute toate celulele.
În lipsa alimentelor de origine animală- ouă, brânzeturi, carne - apar deficite în acest proces .
Dr. Daniela Georgescu, medic primar hematolog, Spitalul Colentina: "Statistic, vorbim în perioada de post numărul pacienţilor cu carențe de B12, creşte atât în camera de gardă hemato, cât şi în camera de gardă medicină internă unde ei ajung. Când ameţeşti, nu ţi-e bine, nu ţii cana bine în mână, evident că te sperii și te duci în camera de gardă."
Problemele neurologice dispar odată ce reîncepeţi să consumaţi ouă, brânzeturi, carne.
Dacă nu ţineţi post, medicul cauta carența de vitamina B 12 - determinată prin mecanisme imunologice. Tioroidita autoimună, boală frecventă în România, poate fi însoţită de carență de vitamina B12 .
Dr. Daniela Georgescu, medic primar hematolog, Spitalul Colentina: "Aceşti anticorpi care sunt sitetizați în tiroidita autoimună pot să determine secundar deficit de absobție de vitamina B12 la nivel intestinal."
Legătura se determina printr-un simplu test de sânge. În acest caz, endrocrinologul trebuie să colaboreze cu hematologul.