Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum pot participa părinţii la eliminarea anxietății copiilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Anxietatea este o boală care apare în copilărie. De fapt, comportamentul părinţilor dezvoltă sau nu un viitor cantidat la acesta afecţiune.

Vă spunem cum puteţi să evitaţi o boală psihică frecventă, din clipa în care apare pe lume un copil, iar familia se măreşte.

Dr. Eduard Moțoescu, medic primar psihiatru: "Omul acela anxios din orice se duce la piaţa să cumparere pătrunjel proaspăt şi nu găseşte pătrunjel, nu are pregătită varianta că nu găseşte şi intră într-un fel de teamă."

Reporter: "Una dintre temerile foarte importante ale anxioşilor e aceea de a nu înnebuni pentru că ei îşi dau seama că sunt cumva anormali faţă de oameni care nu au aceste preocupări şi se dezolta mugurul că au o nebunie, ceea ce nu e confortabil pentru nimeni."

Dr. Eduard Moțoescu, medic primar psihiatru: "Nu e vorba de nicio nebunie, dar situaţia poate fi ţinută în control prin medicaţie."

Citește și
Copil
Motivul pentru care părinții ar trebui să-și ajute copiii la teme

Anxietatea se creează în copilărie. Pentru un anxios diagnosticat, timpul nu mai poate fi dat în urmă. Generaţiile noi de părinţi pot însă participa activ să elimine această boală.

Temerile se nasc la vârsta copilăriei, când apare şi imaginaţia bogată a celui mic. Când copilul îşi creează personaje în cap şi povesti e important ca mediul familial să fie unul securizat.

Dr. Eduard Moțoescu, medic primar psihiatru: "În funcţie de tonalitatea emoţională pe care se creează acesta imaginaţie se creează echilibrul acesta de non-anxietate a viitorului adult."

Ce înseamnă siguranţa?

Bogdana Bursuc, psiholog: "Suntt iubit, sunt important, contez, când am nevoie de ei, ei vin, în primii doi ani de viaţă toate viaţa mea n-o să fiu sigur. Orice relaţie de ataşament viitoare o să-mi provoace frică, o să mă protejez de alţii, o să vreau permanent să fiu asigurat că sunt în siguranţă într-o relaţie."

Când un copil e despărţit scurt timp de mama sa, devine anxios şi nesigur. Situaţie e normală până îşi regăseşte mama. Dacă însă mama e distanţa, deşi prezenta doar fizic, copilul nu va simţi frică de despărţire. Dar niciun caz nu vorbim despre un spaţiu securizat.

Aşa că, atunci când sunteţi alături de copil, învăţaţi-l siguranţă, aşa cum îl invati orice altceva. Cum?

Dr. Elena Brănaru, medic primar psihiatrie pediatrică: "Comunicarea poate să fi doar un simplu zâmbet şi să mă pot uita în ochii lui şi îi zâmbesc nu neapărat aşa cum zic americanii: sunt aici pentru tine şi din din 2 în 2 minute te iubesc, te iubesc."

Familia este locul unde învăţ emoţiile, nu învăţ emoţiile în colţul străzii. Dacă mama ştie să-mi zambesca, părinţii ştiu să zambesca ca eu am de unde să învăţ!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult