Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum a sărbătorit Joe Biden victoria în alegerile prezidențiale din SUA. Sfatul primit de Trump de la unul dintre fiii lui

Your browser doesn't support HTML5 video.

După victoria declarată a lui Joe Biden în cursa pentru Casa Albă, un titlu din presa internațională reia o formulare folosită de Trump în campania electorală la adresa adversarului său: "Joe, adormitul, trezește America!".

În primul său discurs, după ce a fost numit președinte ales, Biden s-a angajat să fie liderul care "unește America" și "vindecă, dezbinările adânci din societate".

Când va prelua Joe Biden biroul de la Casa Albă

 

Biden ar urma să devină oficial președinte în ianuarie. Dar Trump, încurajat de cei doi fii și de avocat, pare hotărât să meargă mai departe cu contestările în justiție. Deși, se pare, că ginerele l-ar fi sfătuit să-și recunoască înfrângerea.

Pentru Joe Biden, ziua de 7 noiembrie are o semnificație specială. Exact în urmă cu 48 de ani, la această dată, era ales în Senat. Și, în aceeași zi, după aproape o jumătate de secol, a devenit președinte ales.

Citește și
joe biden
Alegeri SUA 2020. Ce înseamnă victoria lui Joe Biden pentru statele lumii

Joe Biden: "Cu smerenie primesc încrederea pe care mi-ați acordat-o. Îmi iau angajamentul să fiu un preşedinte care nu caută să divizeze, ci să unifice, un preşedinte care nu vede că statele americane sunt "roşii" sau "albastre", ci vede doar Statele Unite ale Americii. E timpul să vindecăm America. Voi munci la fel de intens, atât pentru cei care au votat pentru mine, cât şi pentru cei care nu m-au votat."

Președintele ales Joe Biden și vicepreședintele ales Kamala Harris au sărbătorit victoria la Wilmington, în Delaware, orașul unde s-a născut Biden. Pe scenă, au urcat familiile reunite. Viitoarea primă doamnă Jill Biden, fiul și fiica lor, precum și 7 nepoți. Harris îl avea alături pe soțul ei, cei doi copii ai acestuia dintr-o relație anterioară, sora viitoarei vicepreședinte, precum și o nepoată.

Biden a câștigat și votul popular - a primit peste 74 de milioane de voturi, mai multe decât a adunat vreodată oricare alt candidat la președinția americană. În discursul victoriei, a salutat "diversitatea" celor care l-au sprijinit, mulțumindu-le în particular votanților de culoare.

Joe Biden: "Comunitatea afro-americană s-a ridicat din nou pentru mine!"

Li s-a adresat direct și susținătorilor lui Trump, pe care i-a îndemnat "Hai să ne acordăm unii altora încă o șansă"

Joe Biden, despre mandatu său ca președinte al Statelor Unite

 

Joe Biden: "Care este mandatul nostru? Cred că acesta: Bătălia pentru controlarea virusului. Bătălia pentru prosperitate, pentru justiție rasială și smulgerea din rădăcini a rasismului sistematic din această țară. Bătălia pentru restaurarea decenței, apărarea democrației și pentru că fiecare locuitor al acestei țări să aibă șanse corecte. Asta e tot ce cer: Șanse corecte!"

Biden l-a învins pe actualul președinte Donald Trump după o cursa pe muchie de cuțit, cu voturi numărate timp de aproape patru zile - în mai multe state cheie, care puteau inclina balanța victoriei de o parte sau de alta.

Trump nu a recunoscut, până acum, victoria rivalului democrat. Și nu a vorbit, încă, public, după ce a aflat, pe când juca golf în Virginia, că a pierdut Casa Albă. Dar într-un mesaj pe Twitter a insistat: "Observatorii nu au fos lăsați în centrele de numărătoare a voturilor. Am câștigat alegerile, am obținut 71.000.000 de voturi valide"

Rudy Giuliani: Evident, nu va admite (înfrângerea) când cel puțin 600.000 de buletine de vot sunt sub semnul întrebării.

Echipa de campanie a lui Trump și avocații au lansat un "baraj" de contestații în justiție în diferite state. Asta deși oficialii procesului electoral susțin că nu există fraude la numărătoarea voturilor, așa cum pretinde, fără să aducă vreo dovadă, președintele în exercițiu.

Manifestații spontane de bucurie au erupt în marile orașe americane, după ce principalele televiziuni și agenții de presă au anunțat aseară victoria lui Biden.

În unele locuri au manifestat și susțînătorii dezamăgiți ai lui Trump. Nu au fost semnalate, însă, incidente serioase.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult