Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Weekendul acesta a fost dedicat bunătăților din cămările ciobanilor. Cu ce s-au delectat turiștii care au ajuns la Bran

Your browser doesn't support HTML5 video.

A fost cel mai aglomerat sfârșit de săptămână pentru gazdele din Bran. Oamenii s-au adunat, cu zecile de mii, la poalele Castelului, pentru cel mai mare festival dedicat brânzei și pastramei.  

Tarabele s-a umplut de bunătățuri din cămările ciobanilor, iar grătarele și ceaunele au stârnit multe pofte, în ciuda prețurilor mari și foarte mari.

Munții de pastramă, șirurile nesfârșite de cârnați, galantarele încărcate cu slănină și afumături i-au îmbiat pe turiști să sărbatorească, alături de ciobani, coborârea turmelor de la munte. Alegerea a fost grea, pentru că fiecare oier are o altă rețetă.

Bucătar: „În primul rând, punem suflet, și după aia începem să-i punem mirodenii și baiț”.

Bucătar: „Doar în sare, să se vadă oaia naturală. Cam trei săptămâni! Cu cât se învechește în sare, cu atât se face mai fragedă”.

Citește și
cocos de munte
Vânarea a 239 de cocoși de munte, aprobată de ministrul Mediului. Ordinul a stârnit indignarea organizațiilor de mediu
Cât costă un kilogram de pastramă

Dacă anul trecut kilogramul de pastramă costa 45 de lei, anul acesta a urcat la 50. De vină, spun fermierii, sunt furajele tot mai scumpe.

Clientă: „Sincer, noi am venit de vineri, de când s-a deschis, și acum vrem să cumpărăm, ne gândim că acum o fi mai ieftin”.

Și la tarabele cu brânzeturi, clienții zăbovesc îndelung. Aici nu se folosește cuțitul la tăiatul brânzei, ci ața.

Vânzător: „Cu cuțitul se sfarâmă, cu ața se taie foarte finuț. Să vă facem o demonstrație”.

Vânzător: „Când tăiem cu ața, ramâne fața frumoasă la brânză, și a clientului, și a noastră. Cu cuțitul se zdrențuie, fiind foarte grasă și veche”.

Dincolo de tarabele cu produse tradiționale, s-au înșirat plitele, ceaunele și grătarele cu mâncare gătită.

Cumpărător: „Pastramă, fasole și cârnați, de toate”.

Bulzul a fost la mare căutare

Printre cârnăciori și fleici și-a focut loc, timid, și bulzul, o mână de mămăligă cu un boț de brânză de burduf, la 25 de lei bucata. Cea mai scumpă, 50 de lei porția, a fost afumătura scoasă de la garnița cu untură.

Cumpărător: „O delicatesă. Cu mamăligă, cu un pahar de vin”.

Și la vin s-a stat la coadă, mai ales că un fermier din Vrancea a venit cu presa și le-a dat oamenilor must prospat. Pentru un litru a cerut zece lei.

Vânzător: „Aici avem numai Merlot cu Cabernet și cu un pic de Hamburg. E foarte dulce”.

După atâta mâncare, oamenii au făcut și ceva mișcare.

Dansatoare: „Dansăm de două ore hore, sârbă, muzică din toate zonele”. Distracția i-a costat pe mulți și câteva ore din viață petrecute în trafic, pentru că drumurile Branului s-au aglomerat mai tare ca niciodată.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult