Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vinul românesc cu o reţetă secretă care se vinde cu sute de lei

Your browser doesn't support HTML5 video.

Proprietarii de crame şi podgorii au mizat, pentru Paşte pe sortimente de vin speciale, din struguri culeşi în miezul iernii.

Boabele stafidite au stat săptămâni bune la fermentat, şi astfel au apărut celebrele licori de gheaţă sau vinuri deşert. Sunt mult mai scumpe decât celelalte, însă cunoscătorii spun că, pe mesele de sărbătoare, au darul să desăvârşească, toate aromele.

Zilele acestea, la Jidvei, celebra podgorie din Podişul Tarnavelor, se verfica butoaiele în care licoarea sta cuminte la fermentat încă din luna decembrie. Spre deosebire de vinurile obişnuite, strugurii pentru ice wine sau vinul de gheaţă se culeg târziu, în iarna după ce ciorchinii sunt lăsaţi să se stafidească.

Dr. Ioan Buia, oenolog: "E nevoie de temperaturi constante de minus 10 minus-15 grade pentru a ieşi apă din struguri şi boabele să se stafidească înainte să fie culeşi iar procesul de fermentaţie este unul îndelungat, de peste 3 săptămâni, după care mustul este ţinut în vase speciale pentru a obţine vinul de gheaţă". În total, cele 5 hectare de vită de vie din soiul Traminer au fost selectate să producă acest sortiment. Vinul de gheaţă este o întrepătrundere de arome de caise, de mango iar în momentul în care îl guşti are aromă de alune şi chiar de miere răscoaptă. Este galben pai, chihlimbar.

Prețurile vinurilor

Aceste vinuri costa în jur de 100 de lei 330 de mililitri. Sorin Burnete inginer tehnolog: "Pentru prima dată vin de gheaţă s-a obţinut în secolul al XVIII-kea în Germania iar acum cea mai mare cantitate se obţine în Canada, iar în Europa în Gemania şi Austria."

Citește și
vin
Românii preferă vinul alb și de calitate. Cât cheltuie, în medie, pe o sticlă

Tot din struguri ţinuţi la păstrare se obţine un anumit tip de vin şi la acesta podgorie din localitatea Jelna, judeţul Bistriţa. Şi clienţii ştiu secretul aşa că mulţi caută acest vin în preajma sărbătorilor de Paşte. Aceste soiuri rafinate se pretează în special la deserturi, spun specialiştii.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult