Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Papa Francisc, un om auster și modest. Cum a implorat 3 lideri sudanezi să facă pace

Your browser doesn't support HTML5 video.

Din 2013 arhiepiscopul de Buenos Aires a devenit Papa Francisc, şi întreaga lume şi-a aţintit privirile asupra celui care conduce Biserica Romano-catolică.

Este primul papă de origine latino-americană şi a adus la Vatican un suflu proaspăt, mai puţin rigid şi formal, mai cald şi mai apropiat de oamenii de rând. Prin toate discursurile sale, Papa Francisc se dovedeşte sensibil la drama refugiaţilor, de pildă, dar şi la crizele care străbat ţările lumii, nu numai în zone de conflict, ci şi în ţări paşnice. 

Citește și: Vizita Papei Francisc, ziua a III-a. Zeci de mii de pelerini aşteaptă la Blaj. LIVE UPDATE

13 martie, 2013, ora 19 şi 5 minute. După mai multe încercări, conclavul cardinalilor adunat în capela Sixtină a ales iar fumul alb s-a ridicat deasupra vaticanului. Cel de-al 266 lea Papă păşeşte zâmbitor în fata miilor de oameni adunaţi în Piaţa Sfântul Petru.

Jorge Mario Bergoglio este primul papă de origine latino-americană. S-a născut în Argentina, în 1936 într-o familie de emigranţi italieni. Studiază chimia în Buenos Aires, iar mai apoi teologia şi în1958, la 21 de ani intra în ordinul iezuit. Mai târziu îşi ia licenţa şi în filosofie şi predă literatură şi psihologie într-un liceu. Este numit episcop de Buenos Aires în 1992 şi cardinal în 2001. Noul papă îşi alege numele de Francisc după numele sfântului Francisc de Assisi, omul săracilor, al cărui ideal era să fie cel mai mic dintre cei mici.

Citește și
Papa Francisc
Papa Francisc a părăsit România. La finalul vizitei istorice, Papa a făcut o plecăciune și i-a binecuvântat pe oameni

Papa Francisc: "Înainte de a vă binecuvânta, vă cer vouă să vă rugaţi Domnului să mă binecuvânteze.Să facem în linişte această rugăciune de la voi pentru mine."

Încă din primele zile de pontificat, omenirea a înţeles că noul papă este altfel faţă de predecesorii săi. Adeptul unei vieţi simple, a refuzat să locuiască în somptuasele apartamente papale şi s-a mutat în Casa Santa Marta, un hotel din Vatican în care stau cardinalii şi a permis pentru prima dată în istorie publicului să viziteze grădinile Castelului Gandolfo, reşedinţa de vară a papilor.  

A săruta picioarele unor lideri sudanezi și a mângâiat fața unui bărbat desfigurat de boală  

Nu se sfieşte să se amuze purtând un nas roşu de clovn sau postând poze pe care şi le face alături de tineri.  Iubeşte fotbalul. Cu blândețe, modestie, dar şi mult umor, Papa Francisc a cucerit lumea întreagă. Printre principalele teme pe care le abordează peste tot sunt famila şi toleranţa.

Va rămâne în istorie gestul de smerenie pe care l-a făcut luna trecută când a inghenuchet şi a sărutat picioarele a trei lideri sudanezi, aflaţi la capătului unui război care a durat 5 ani, implorându-i să facă pace

Este gestul pe care îl tot repetă pentru a-i face pe oameni să înțelegă că dragostea şi toleranţa trebuie să guverneze lumea. La doar o lună de la alegerea sa în fruntea bisericii catolice, suveranul Pontif a îngenunchiat pe podeaua de piatră dintr-un centru de detenţie din Roma şi a spălat picioarele unor tineri, apoi le-a şters şi le-a sărutat.

Printre ei se află şi o femeie. Un gest care i-a nemulţumit profund pe conservatori. Aşa cum i-au nemulţumit şi declaraţiile Papei legate de avort, contracepţie sau căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Papa Francisc: "Dacă cineva este homosexual şi îl caută pe Dumnezeu cu sufletul curat, cine sunt eu să îl judec?"

Încă din primele zile de pontificat, Papa Francisc a început un adevat tur de forţă dintr-o parte în alta a pământului. Şi milioane de oamenii îi ies în cale, să-l vadă, să-l atingă, să-i asculte sfaturile. Se întâlneşte cu liderii lumii şi ai credinţelor şi încearcă să-i convingă pe toţi să păstreze pacea.  

Papa Francisc întruchipează modestie, sinceritate, compasiune  

Papa Francisc: "Este imperativ ca adepţii tuturor religiilor să-şi unească vocile pentru a cere pace, toleranţă şi respect pentru demnitatea şi drepturile tuturor".

Este primul pontif care s-a adresat congresului american, primul papă care a apărut pe coperta revistei Rolling Stone, iar revista "Time" l-a desemnat omul anului în 2013.

Încă din primele luni la Vatican nu a câştigat doar inimile credincioșilor ci şi pe cele ale criticilor de modă. Revista Esquire l-a desemnat "cel mai bine îmbrăcat" bărbat al anului. Editorii şi-au motivat alegerea, cel puţin neconvenţională, spunând că garderoba modestă a lui Francisc reflectă o nouă eră în evoluţia Bisericii Catolice. Dacă predecesorii săi preferau bijuteriile extravagante, pantofii din piele roşie, de la Prada, şi pelerinele brodate cu blană, Suveranul Pontif a adoptat o garderobă mult mai modestă, în concordanţă cu modul de viaţă auster, pe care îl predică.

Tinerii, problemele şi viitorul lor sunt temele pe care le abordează aproape la fiecare ieşire în public.

Papa Francisc: "Trebuie să simţim ruşine, fiindcă generaţiile noastre le lasă tinerilor o lume divizată de neînţelegeri şi de războaie. Le lasă o lume devorată de egoism, unde tinerii, cei slabi, cei bolnavi şi cei bătrâni sunt marginalizaţi."

Papa Francisc şi-a făcut un obicei şi din a-i suna pe oamenii despre care află că au nevoie de un sfat şi îi alină cu vorbe blânde şi pline de înţelepciune.

De multe ori merge prin spitale pentru a-i încuraja pe cei aflaţi în suferinţă. Iar îmbrăţişarea - cu Papa mângâind fața unui bărbat desfigurat de boală - a avut ecou în lumea întreagă. Este o metaforă a tuturor lucrurilor pe care noul lider al bisericii catolice le întruchipează: modestie, sinceritate, compasiune.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult