Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O familie întreagă a ajuns la spital după ce a mâncat kebab cu carne de urs

Șase membri ai unei familii americane au ajuns la spital cu trichineloză după ce au mâncat kebab cu carne de urs negru. Ursul fusese adus de un membru al familiei, iar carnea a fost congelată timp de 45 de zile, înainte de a fi preparată la grătar.  

Trebuia să fie o sărbătoare, dar un meniu special cu carne de urs negru făcută la grătar și mâncată apoi sub formă de kebab a trimis mai mulți membri ai unei familii la spital, scrie CNN.

Reuniunea a avut loc în vara anului 2022, conform relatării din cea mai recentă ediție a Raportului săptămânal privind morbiditatea și mortalitatea al Centers for Disease Control and Prevention din SUA. O familie extinsă – fără nume în raport – a venit din toată țara pentru o reuniune în Dakota de Sud.

Un membru al familiei, un vânător, a adus niște carne de urs negru pe care a recoltat-o în nordul ținutului Saskatchewan, în mai 2022. Vânătorul a spus că furnizorul i-a recomandat congelarea cărnii pentru a ucide orice potențiali paraziți.

Carnea fusese congelată timp de 45 de zile înainte de a fi dezghețată, iar familia a făcut-o la grătar cu câteva legume și a servit-o apoi pe post de kebab.

Citește și
miel
Afacerea „mielul la portbagaj” este în floare, dar poate afecta sănătatea. Cât costă kilogramul de carne în piețe

Înghețarea poate ucide unii paraziți întâlniți în mod obișnuit la urșii negri, dar conform Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor, unele specii de paraziți sunt rezistente la îngheț.

Un membru al familiei a ajuns de 2 ori la spital în decurs de 3 săptămâni, cu trichineloză

Urșii și alte animale sălbatice, inclusiv mistreți, lupii și veverițele, se pot îmbolnăvi adesea de trichineloză, o boală gravă cauzată de viermi rotunzi paraziți din genul Trichinella, dar adesea vor părea perfect sănătoși. La tăierea cărnii ar fi greu de spus dacă a fost contaminată, deoarece există puține semne ale parazitului.

Mulți experți în viața sălbatică le spun vânătorilor să ia în considerare toată carnea de urs cu potențial de a fi infectată, iar CDC recomandă gătirea completă a cărnii la o temperatură internă de cel puțin 74 de grade Celsius pentru a ucide paraziții.

Afumarea, sărarea, uscarea și punerea la microunde nu îi omoară întotdeauna, spun experții.

Carnea de la reuniunea de familie a fost servită inițial preparată medium, dar aceasta nu a fost intenția bucătarului, a spus CDC. Mai degrabă, a fost „dificil pentru membrii familiei să constate vizual nivelul de coacere”, deoarece carnea era închisă la culoare. După ce unii dintre membrii familiei au observat că nu este prea bine gătită, au pus-o înapoi pe grătar înainte de a fi servită din nou.

Abia după ce oamenii au plecat acasă, unii au început să se îmbolnăvească. Prima dată s-a îmbolnăvit un bărbat de 29 de ani, care a trebuit să fie internat de două ori într-o perioadă de trei săptămâni. A raportat simptome de dureri musculare severe și febră, iar ochii i s-au umflat.

Analizele de sânge au arătat că avea eozinofilie, o afecțiune care implică prea multe eozinofile în organism, un semnal către medici că cineva ar putea avea alergii, cancer sau paraziți.

Abia la a doua vizită la spital, medicii au aflat că bărbatul a mâncat carne de urs și au bănuit că ar putea avea trichineloză. Testele au confirmat curând diagnosticul, iar testările au fost recomandate și pentru ceilalți membri ai familiei.

S-au îmbolnăvit chiar și cei care au mâncat legume gătite alături de carnea infectată

Trichineloza poate fi o infecție ușoară sau severă, iar simptomele pot depinde de locul în care migrează larvele în organism. Este posibil ca infecțiile ușoare să nu aibă simptome vizibile, potrivit CDC.

Dacă parazitul se deplasează în tractul gastrointestinal, poate provoca dureri abdominale, diaree sau vărsături. În mușchi, poate provoca febră, erupții cutanate, conjunctivită și umflături faciale. Ocazional, pot apărea simptome care pun viața în pericol, inclusiv probleme cardiace, probleme cu simptomul nervos central și probleme de respirație.

Dintre cei opt membri ai familiei pe care anchetatorii i-au intervievat, șase au avut simptome care erau în concordanță cu trichineloza. Patru mâncaseră carne de urs și legume, iar ceilalți doi mâncaseră doar legume gătite alături de carne. Trei membri ai familiei au fost internați în spital.

Persoanele internate au primit tratament pentru trichineloză cu albendazol, un medicament antiparazitar. Cei care nu au fost internați au primit doar îngrijire de susținere, deoarece simptomele lor s-au rezolvat înainte de a se determina că au infecția. De atunci, toată lumea și-a revenit.

Pe parcursul investigației, laboratoarele CDC au primit mostre din carnea de urs congelată și au găsit larve de Trichinella, iar vânătorul a fost sfătuit să arunce orice carne rămasă. De asemenea, CDC a informat Agenția de Sănătate Publică a Canadei despre focar, deoarece ursul venise din acea țară. CDC spune că este important ca carnea de vânat – în special vânatul sălbatic recoltat în latitudinile nordice – să fie gătită temeinic.

Deoarece carnea care este contaminată cu Trichinella poate contamina încrucișat alte alimente, carnea crudă trebuie păstrată și preparată separat de alte alimente.

CDC recomandă, de asemenea, agențiilor guvernamentale și grupurilor private care organizează sau supraveghează vânătoarea să educe vânătorii despre aceste riscuri și despre cum să se protejeze.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult