Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Lovitură pentru pescari. Speciile de pești pe care nu mai au voie să le rețină în acest an, în Deltă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Decizie fără precedent în Delta Dunării. Pescarii sportivi nu mai au voie, anul acesta, să păstreze niciun exemplar capturat de crap, șalău, știucă sau somn.

Ordinul de prohibiție, emis de ministerele Agriculturii și Mediului, are ca țintă scăderea presiunii pe stocurile de pește, aflate oricum într-o scădere îngrijorătoare în ultimii ani. Asociațiile de pescari sportivi se declară nemulțumite și anunță că vor ataca ordinul în instanță. 

Până la apariția ordinului de prohibiție, pescarii amatori și sportivi aveau voie să plece acasă cu cel mult cinci kilograme de pește prins în Delta Dunării, ori cu un singur exemplar - dacă acesta cântarea mai mult de atât.

Acum, noua lege precizează că toate exemplarele de șalău, crap, știucă și somn capturate în rezervație trebuie eliberate.

CITEŞTE ŞI: Interlopul „Rechinul” i-a trimis o scrisoare președintelui din Mexic. Ce a urmat

Administrația Deltei Dunării susține că a fost nevoie de această regulă pentru că unii braconieri foloseau pescuitul sportiv drept paravan pentru afacerile lor ilegale.

Citește și
Cât costă să petreci sărbătorile de Paște într-un castel din Transilvania sau în Delta Dunării
Cât costă să petreci sărbătorile de Paște într-un castel din Transilvania sau în Delta Dunării

Viorica Bîscă, Director Executiv ARBDD: "Au fost inclusiv sesizări de la Parchet, legate de depistarea unor pescari sportivi cu cantități foarte mari de pește. Dacă stăm să ne gândim ce înseamnă pescuit sportiv, el în sine înseamnă catch and release. Toți organizatorii concursurilor de pescuit sportiv vă pot spune că nu păstrează nimic din capturile prinse în cadrul concursului".

În prezent, rezervele de pește din Delta Dunării sunt în declin, susțin specialiștii.

La crap - de pildă - acum o sută de ani erau raportate capturi comerciale de aproape 1.850 de tone pe an. Acum se mai pescuiesc 130 de tone. La fel se întâmplă și când este vorba de șalău.

Tudor Ionescu, Centrul de Biodiversitate Acvatică: "A scăzut de la 650 de tone, se pescuiau și se raportau în perioada 1920-1924, medie pe an, la o cantitate de 75 de tone în ultimii 20 de ani, media pe an".

Marius Grama, reporter Pro TV: "Ordinul vine pe fondul scăderii stocurilor de pește din Delta Dunării, dar și pe cel al eliberării necontrolate de permise de pescuit recreativ -sportiv. Curtea de conturi a arătat că, în 2019, au fost eliberate 185.000 de permise, adică de șase ori mai multe decât numărul recomandat de specialiști".

Pescarii amatori și sportivi susțin însă că în spatele deciziei se ascunde altceva.

Ștefan Popescu, președinte Federația Română de Pescuit Sportiv: "Cine poate să citească și în spatele acestui ordin, o să constate că e făcut pentru ca pescarii sportivi deranjau. Deci este făcut ca să împiedice pescarii să mai meargă în Delta Dunării pentru ca pescarii sportivi, în general, să știți că sunt niște oameni foarte corecți. Ei erau principalii avertizori ai factorilor de braconaj care se întâmplă în Delta Dunării și de asta deranjează".

Astăzi, Federația Pescarilor Sportivi a înregistrat în instanță un dosar în care cere ca toate prevederile referitoare la prohibiția pentru pescuitul recreativ - sportiv cuprinse în acest ordin să fie declarate abuzive.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult