Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Inundații devastatoare în Timiș. Apele Begăi au pătruns în zeci de gospodării

Your browser doesn't support HTML5 video.

În Timiș, apele Begăi au continuat să crească luni seară și au pătruns în 56 de gospodării, când au atins punctul maxim de viitură. Peste zi, riscul de inundații s-a diminuat.

Pompierii care au lucrat zeci de ore cu motopompe și saci cu nisip au reușit să evite răul cel mare.

Aşa arăta la lăsarea întunericului satul Bodo, din judeţul Timiş. Din 300 de case aproape un sfert erau înconjurate de ape.

Oamenii, mulţi dintre ei bătrâni singuri, s-au pregătit pentru o noapte albă în care apa urma să se apropie de ei tot mai mult.

Vârful viiturii pe Bega a fost atins în jurul orelor 22. Peste noapte un bărbat a rămas captiv în locuinţa sa, cu soţia şi căţelul. Aveau provizii, aşa că au aşteptat ca apele să se retragă.

„Cam un metru e, de la nivelul șanțului în sus. Sunteţi blocat în casă? Grădinile comunică între ele și s-a umplut peste tot. Dar în curte, puteți să ieșiți? Nu. E puțin mai jos și trece de genunchi. V-a intrat apă în casă? Da. Mai scoatem cu găleata, în curte. Scoatem și aruncăm în curte.”

Alţii au ridicat pe masă mobila din casă şi au plecat la rude.

Pompierii au folosit motopompe pentru a revărsa apa pe câmp, iar cei de la Apele Române au intervenit şi ei cu o motopompă de capacitate mare pentru a reduce debitul apei. În plus au fost aşezaţi în cursul râului 3000 de saci cu nisip, ca şuvoaiele să nu ajungă în multe locuinţe. A venit cu un gând bun printre localnici inclusiv Mitropolitul Banatului, Înalt Prea Sfinţitul Ioan.

Peste zi riscul de inundaţii pe Bega a fost diminuat la cod portocaliu, dar bazinele multor râuri din vest rămân umflate de precipitaţii.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult