Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Familiile de români, invitate să culeagă căpșuni și cireșe în Maramureș și în Timiș. Ce beneficii au

Your browser doesn't support HTML5 video.

În acest sfârșit prelungit de săptămână, cei care au vrut să se relaxeze activ au cules fructe proaspete, direct de la sursă.

Au mers pe planații sau în livezi, în tururi organizate. Au mâncat pe săturate și au dus și acasă căpșuni și cireșe, la prețuri mult mai mici decât în piață.

Pe o plantație din Târgu Lăpuș, județul Maramureș, o familie a cultivat, pe un hectar, șase soiuri de căpșuni. Cum este mult de muncă și nu sunt oameni dispuși să lucreze, proprietarii organizează, o dată la câteva zile, o clacă. Cei care participă ajută la cules, iar în schimb pot să mănânce câte fructe vor, dar să ducă și acasă.

Dorina Leșe, proprietar plantație de căpșuni: "E foarte bine pentru ca le convine și lor, o să fie și prețul OK pentru ei, pentru că timpul nostru e foarte scurt când avem de cules".

Una dintre familii a ajuns pe plantație dimineața devreme.

Citește și
Dulceata de capsuni
Trucul pentru ca dulceața de căpșuni să fie închegată corect

Cristian Filip, client: "Având în vedere că suntem liberi câteva zile, am zis să petrecem afară, în natură. Cu ocazia asta, să culegem căpșuni proaspete, nestropite, sănătoase".

Alexandra Filip, clientă: "Sunt cele mai bune căpșuni, sunt deliciose și sunt foarte aromate".

Culegătorii plătesc pentru un kilogram între 9 lei și 12 lei, iar cei care cumpără direct de la târg dau și 20 de lei sau mai mult.

Cireșe la preț promoțional pentru culegătorii din Timiș

În județul Timiș, un bărbat are o livadă de 400 de pomi fructiferi. Nu vinde fructele la piață ci, la sfârșit de săptămână, invită oamenii din Timișoara să îl ajute. Pentru asta le face o reducere de 10-15%.

Ioan Craiu, proprietar de livadă: "Am început să invităm prietenii noștri de pe Facebook, colegi de serviciu, vecini din sat, să vină la cules de cireșe".

Reporter: "O văd ca pe o vacanță? Ca pe o ieșire în natură?".

Ioan Craiu, proprietar de livadă: "Bineînțeles, se simt foarte bine".

Fermierii scapă de drumurile la piaţă şi de cheltuielile cu transportul, iar clienții evită sa le dea bani în plus intermediarilor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult