Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Distracția turiștilor ajunși la munte i-a pus în alertă pe salvamontiști. Peste o sută de persoane au avut nevoie de ajutor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dacă cei care au ajuns la munte în aceste zile s-au distrat, salvamontiștii au fost în alertă. Au fost chemați să intervină după numeroase incidente înregistrate în Brașov, Gorj și Caraș-Severin.

Peste o sută de persoane au primit sprijin, iar 42 au ajuns la spital.

În Brașov salvamontiștii au fost solicitați la intervenții pe parții, dar și de persoane care s-au rătăcit prin zăpada, pe traseele de munte. Victimele care au avut nevoie de îngrijiri medicale au fost transportate la spital în Brașov. Cele mai grave accidente au fost ciocnirile între schiori, cauzate de viteză și neatenție.

Nicușor Jinga, Serviciul Salvamont Brașov: „De obicei persoanele astea care se accidentează prin coliziune, una dintre ele devine un caz grav. Au ajuns la unitățile spitalicești cu traumatisme, pierderi de cunostință. Ieri am avut o solicitare și pentru o persoană care a plecat în afara domeniului schiabil și a trebuit să fie recuperată de undeva din masiv." Salvatorii montani atrag atenția schiorilor începători să rămână pe pârtiile destinate lor, iar pe cei avansați îi sfătuiesc să reducă viteza la intersecțiile dintre trasee și în zonele unde pistele se ingustează și se creează aglomerație. Pe Muntele Mic, în Caraș-Severin, două grupuri de turiști s-au pierdut prin pădure, după ce s-au îndepărtat de pârtii. Erau pe schiuri și s-au gândit să se aventureze. Dar s-au rătăcit și epuizați au cerut ajutorul salvamontiștilor. Iar un bărbat de 32 de ani a căzut la schi și și-a fracturat piciorul pentru că nu avea schiurile adaptate greutății lui.

Tot cu schiurile era și o tânără de 28 de ani, când a căzut pe partie. Incepătoare, fata a alunecat pe gheață și a căzut în ghenunchi.

Citește și
telefon
Un român aflat în pericol a contactat pe WhatsApp un număr la întâmplare pentru a cere ajutor. Ce a urmat e demn de un film

Sebastian Lungu, salvamont Muntele Mic: „Turiștii nu adaptează corespunzător alunecarea la condițiile de pârtie. Schiurile alunecă foarte tare pe acestă zăpadă înghețată. Până în momentul de față am avut opt intervenții. Majoritate traumatisme, am avut și traumatisme cranio-cerebrale și fracturi.”

Și la Straja, în județul Hunedoara, pentru unii distracția s-a încheiat cu fracturi. Cel mai rău a fost un tânăr de 20 de ani care a sărit cu placa de snowboard peste o trambulină improvizată din zăpadă, a căzut pe umăr și și-a rupt clavicula.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult