Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce a arătat la test noul scanner cu raze X de la Vama Galați. Cum evidențiază filtrele aplicate obiectele interzise

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vămile din țară se modernizează cu scannere cu raze X. Cel puțin asta promit autoritățile, care au testat un astfel de sistem la Galați.

Până la finalul lui 2026 ar trebui să vedem dispozitivele în 12 dintre punctele de trecere a frontierei de la noi.Astfel, speră să-și crească și veniturile cu 30%, după ce mărfurile care intră în România nu vor mai putea fi ascunse.

Primul scanner cu raze X - din cele 26 promise de autorități - a fost instalat în punctul de trecere a frontierei Galați-Giurgiulești. Pentru a testa sistemul, vameșii au ascuns într-o mașină arme, dar și tutun.

„Punem şi ţigările, le ascunde clientul sub banchetă, maşinile se scanează pe bază de analiza de risc" explică un vameș.

Procesul durează un minut. Cei aflați în mașină trebuie neapărat să coboare. Scannerul poate fi folosit doar pentru microbuze și autoturisme. Din septembrie 2025, ar urma să fie instalat unul și pentru camioane.

Citește și
Salon Inventică
Salonul Inovării şi Cercetării, Galaţi: mașina cu aer comprimat, printre vedete

Marius Grama, corespondent PROTV: „Așa arată vehiculul în urma scanării cu acest dispozitiv. Dar pot fi aplicate și câteva filtre, care vor evidenția materialele aflate în vehicul, în funcție de densitate, făcând astfel mai ușoară identificarea obiectelor interzise."

„În imagine, în roata de rezervă. Sub scaunul din dreapta, sub banchetă, cele două cartoane de ţigări" arată vameșii rezultatul scanării.

Dispozitivele vor ajunge în 12 din cele 20 de puncte de frontieră gestionate de Autoritatea Vamală Română. Autoritățile speră să-și crească astfel și veniturile, după ce ascunderea mărfurilor nu va mai fi posibilă.

Marcel Boloș, ministrul de Finanțe: „O creștere cu mai mult de 30% a veniturilor pe care le avem planificate”

Doar că ANAF - instituția care are în subordine Autoritatea Vamală Română - mai deține 15 scannere. Însă, sunt nefolosite din 2016.

Marcel Boloș, ministrul de Finanțe: „Nu mai avem o utilitate pentru ele, fac obiectul unor proceduri de casare. Acuma, mă întrebaţi cine e vinovat? E greu de spus."

Toate cele 26 de scanere noi vor fi pe instalate până la sfârșitul lui 2026, promit autoritățile. Acesta costă 100 de milioane de euro, bani din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult