Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un munte din Bucovina ”plânge” cu ape albastre. ”Uite cum sunt pietrele colorate, zici că e albastru de Voroneț” FOTO & VIDEO

Un munte din Bucovina în care se află o mină de cupru închisă de guvernanți ”plânge” cu lacrimi alb-albastre, un fenomen cauzat de substanțe toxice, dar complet ignorat de autorități.  

Fenomenul este, deopotrivă, ciudat și spectaculos, dar ascunde, fără doar și poate, o poluare masivă cu substanțe toxice care se revarsă din fosta Exploatare Minieră Leșu Ursului, în zona localității Crucea.

Aici a fost o mină de cupru, închisă la un moment dar pentru că nu ar mai fi existat minereu, lucru care se pare că e neadevărat, din moment ce apele albastre care ies din munte sunt, practic, oxid de cupru, scrie Monitorul de Suceava.

Citește și: Marea Britanie declară urgenţă naţională din cauza temperaturilor record

Pe ambele versante ale muntelui sunt galerii ale groazei, din care se scurg ape ce angrenează diferite substanțe chimice pe care le scot din măruntaiele muntelui și le deversează în apele de suprafață.

Citește și
mine romania te iubesc
Epicentrul mineritului european s-a aflat în România, dar acum exploatarea este blocată printr-o decizie a instanței

 

Este un fenomen care se petrece de ani buni, dar nimeni nu pare să vadă această poluare. Dan Andronic este un fost miner care știe extrem de bine fiecare loc, mai ales că a lucrat la exploatarea de la Leșu Ursului aproximativ 9 ani aici, iar alți 7 ani la mina de uraniu de la Crucea.

”Vă dați seama cam ce concentrație de oxid de cupru este?”

 ”Ia uite cum curge cupru în jos, iar băieții cu ochi albaștri spun că nu mai este cupru și au închis Leșu Ursului. Ăsta e oxid de cupru. Vă dați seama cam ce concentrație de oxid de cupru este? Uite, pietrele sunt albastre. Și băieții au închis mina, să nu aibă oamenii de lucru. La cât de scump e cuprul acum au închis mina. Hoți, mincinoși! Uite cum sunt pietrele colorate, zici că e albastru de Voroneț”, a spus bărbatul într-o postare de acum un an. Nimeni nu l-a băgat în seamă.

Citește și: Se scumpesc băuturile cu zahăr sau îndulcitori. Guvernul mărește TVA-ul la 19%

”E o galerie de cercetare și acum 3-4 ani când am descoperit-o așa curgea, între timp văd că s-a mai albit din cauza precipitațiilor. E o concentrație foarte mare de cupru. Aici nu s-a exploatat, ci s-a început din vârful muntelui, cu galerii de coastă și apoi trebuia să se ajungă aici, numai că a venit Revoluția și s-a închis totul”, a declarat Dan Andronic pentru publicația suceveană.

”Sigur e ceva toxic, pentru că am băut o dată apă, nu era albă, și mi s-a făcut rău”

Fostul miner spune că la un moment dat, în zonă au venit chinezii, care s-au arătat extrem de interesați să reia exploatarea de cupru, așa cum se petrece și la Iacobeni. O parte din utilaje erau furate, altele nefuncționale, clădirile în paragină, așa încât investitorii au decis să nu bage bani. Chiar și așa, Dan Andronic spune că potențialul zonei este mare, iar cantitatea de cupru care s-ar putea exploata este uriașă.

Citește și: 1.000 de lei pentru românii cu venituri mici. Au fost emise deja 1,6 milioane de carduri pentru alimente şi mese calde

”Galeria 1 Nord este o galerie de transport, nu de exploatare. Pe aici se transporta minereul de sus din zona pârâului Câinelui. Cobora minereul prin colectoare, intrau vagoanele și plecau direct în Tarnița, la uzina de preparare. Nu pot să îmi dau seama ce e cu această apă albă, poate de la steril măcinat. Sigur e ceva toxic, pentru că știu că am băut odată apă, nu era albă, și mi s-a făcut rău, nu mi-am dat seama că ar fi conținut ceva”, a mai spus Dan Andronic.

Fostul miner arată că galeria din care se scurge lichidul alb are o lungime de peste doi kilometri. A lucrat aici, ca și în celelalte galerii, pe care le știe ca pe propriile buzunare și mai știe și ce se exploata: ”Minereu compact care deține mai multe elemente, care conține pirită, plumb, fier și cupru mai puțin, dar științific nu știu exact cum se numește”.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult