Trucul pentru ca dulceața de căpșuni să fie închegată corect
Galerie foto
Totuși, pentru a obține o consistență perfectă, ai nevoie de un mic truc. Iată cum poți prepara dulceața de căpșuni, dar și trucurile care te pot ajuta să o păstrezi cât mai mult timp.
Dulceață de căpșuni - cum se preparăDulceața de căpșuni este foarte ușor de preparat în casă. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi, conform Bbcgoodfood.com:
Pentru a face dulceață de căpșuni, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
• 1kg de căpșuni curățate • 750g de zahăr • sucul unei lămâi • un cub de unt (opțional).
PASUL 1
Pregătește căpșunile ștergându-le cu o bucată de hârtie de bucătărie umedă. Curățarea căpșunilor în acest mod, nu prin spălare, asigură faptul că fructul nu absoarbe multă apă. În caz contrar, dulceața nu se va închega. Pentru a curăța fructul, folosește un cuțit pentru a tăia în formă de con în căpșună, îndepărtând codița. Taie în jumătate orice căpșună mare.
PASUL 2
Pune căpșunile într-un bol și amestecă-le ușor cu zahărul. Lasă-le descoperite la temperatura camerei timp de 12 ore sau peste noapte. Acest proces ajută la dizolvarea zahărului și ajută fructul să nu se strice.
PASUL 3
Înainte de a te apuca de prepararea dulceții, bagă două farfurioare, goale, în frigider. Toarnă amestecul de căpșuni într-o oală, împreună cu sucul de lămâie. Pune pe foc mic și gătește foarte ușor. Dacă mai rămâne zahăr pe părțile laterale ale oalei, înmoaie o pensulă de patiserie în apă caldă și îndepărtează zahărul.
PASUL 4
Când nu mai simți niciun cristal de zahăr, mărește focul pentru a începe fierberea dulceții. Zahărul trebuie să fie complet dizolvat înainte de a mări focul, altfel va fi dificil să se închege, și s-ar putea să conțină cocoloașe de zahăr cristalizat.
PASUL 5
Fierbe la foc mare timp de 5-10 minute până când gemul a ajuns la 105 grade C pe un termometru digital, apoi oprește focul. Dacă nu ai un termometru, pune puțin gem pe una dintre farfurioarele reci. Lasă timp de 30 de secunde, apoi împinge cu degetul: dacă gemul este închegat și nu se întinde, este gata. Dacă nu, aprinde din nou focul și fierbe încă 2 minute, apoi oprește focul și repetă testul de închegare. Repetă până când este gata.
PASUL 6
Folosește o lingură pentru a îndepărta orice spumă care a urcat la suprafață și arunc-o. Fă acest lucru doar o dată la sfârșit, nu în mod constant în timpul etapei de fierbere, pentru a reduce risipa.
PASUL 7
Adaugă un cub de unt, dacă dorești, în gemul gata preparat, și amestecă pentru a-l topi. Acesta va ajuta la dizolvarea oricărei spume rămase pe care nu ai reușit să o îndepărtezi cu lingura. Lasă gemul să se așeze timp de 15 minute. Între timp, sterilizează borcanele.
PASUL 8
Toarnă dulceața în borcanele calde, umplând până la un pic sub margine. Pune un disc de ceară deasupra dulceții. Acesta previne formarea mucegaiului. Ulterior, acoperă cu un capac sau cu un cerc de celofan și o bandă elastică. Pune o etichetă pe care scrii data la care ai preparat dulceața. Dulceața poate fi păstrată până la un an într-un loc uscat și răcoros. Se păstrează la frigider după deschidere.
Trucuri pentru o dulceață închegatăCel mai important truc pentru a obține o dulceață de căpșuni închegată corect este utilizarea pectinei. Pectina este o substanță naturală prezentă în multe fructe și legume care ajută la închegarea dulcețurilor și gemurilor. În cazul căpșunilor, cantitatea de pectină este destul de mică, de aceea este recomandat să adăugați o sursă suplimentară de pectină.
Una dintre sursele naturale de pectină este lămâia, așa că adăugarea sucului de lămâie în prepararea dulceții ajută la închegarea acesteia. Totuși, dacă doriți o dulceață și mai închegată, puteți folosi pectină comercială, disponibilă în majoritatea magazinelor cu produse pentru gătit și copt.
O altă tehnică este să fierbeți dulceața la foc mic pentru o perioadă mai lungă de timp, astfel încât zahărul să se caramelizeze ușor, contribuind la închegarea dulceții. Însă, aveți grijă să nu o fierbeți prea mult, pentru că dulceața se poate arde sau poate deveni prea tare, conform Therecipecritic.com.
Cum să țină cât mai mult dulceața de căpșuni
Dulceața de căpșuni se păstrează cel mai bine în borcane de sticlă sterilizate. Iată câteva sfaturi pentru a păstra dulceața de căpșuni cât mai mult timp:
Sterilizarea borcanelorAcesta este un pas crucial pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor în dulceață. Poți steriliza borcanele fie prin fierbere în apă timp de 10-15 minute, fie prin încălzire în cuptorul preîncălzit la 100 de grade Celsius timp de 15-20 de minute.
Umplerea borcanelorDupă ce dulceața a fiert suficient și a ajuns la consistența dorită, umple borcanele cu dulceață fierbinte, lăsând un spațiu de aproximativ 1 cm de la marginea superioară a borcanului. Acest lucru permite ca dulceața să se expandeze puțin în timp ce se răcește.
Sigilarea borcanelorÎnchide borcanele bine cu capacele sterilizate. După ce sunt închise ermetic, întoarce borcanele cu capacul în jos și lasă-le să se răcească în această poziție. Acest proces ajută la crearea unui vid în borcan, care va ajuta la conservarea dulceții.
Păstrarea borcanelorDupă ce borcanele s-au răcit complet, verifică dacă au fost sigilate corect. Dacă capacul este bombat și face un sunet de „clic” atunci când este apăsat, atunci borcanul nu a fost sigilat corect și ar trebui să fie păstrat la frigider și consumat în câteva săptămâni. Borcanele care au fost sigilate corect pot fi păstrate într-un loc răcoros și întunecat pentru o perioadă de până la un an.