Tehnici de meditație mindfulness. Beneficii și ce trebuie să știi pentru a obține rezultate
Cu ajutorul tehnicilor de meditație Mindfulness, devenim mai conștienți de tot ce putem asimila prin simțurile noastre, dar și de starea noastră de spirit, de sentimentele și gândurile pe care le avem.
Pe lângă efectul benefic imediat pe care îl are asupra noastră meditația Mindfulness, studii recente au demonstrat că prin acest antrenament mental, în timp, se modifică inclusiv structura creierului nostru. Prin urmare, merită să încerci și tu aceste tehnici de meditație, care sunt ușor de învățat și de pus în practică, după cum poți afla din acest articol; scrie mindful.org.
Tehnici de meditație pentru începătoriPrin tehnicile de meditație Mindfulness, vei învăța să te delimitezi de reacțiile tale, să te detașezi și să trăiești cât mai intens în prezent. Aceste tehnici pun accent pe respirație, pentru că această activitate firească, esențială, te ajută să lași deoparte orice alte preocupări. Dacă apar gânduri sau emoții nedorite în timp ce meditezi, prin atenția acordată respirației vei reuși să le alungi mai ușor.
Iată pașii de urmat pentru începătorii care vor să învețe tehnicile de meditație Mindfulness:
Așează-te confortabil, pe un scaun sau pe canapea.
Acordă atenție poziției picioarelor - le poți sprijini pe podea sau le poți încrucișa în poziția de meditație, depinde cum te simți tu mai bine.
Stai cu spatele drept, dar nu foarte „țeapăn” - coloana trebuie să stea în poziția ei naturală.
Acordă acum atenție brațelor tale: ține-le paralel cu corpul și odihnește-ți palmele pe picioare.
Coboară-ți puțin bărbia și pleacă-ți privirea, dar nu te concentra pe ceea ce vezi în fața ta.
Începe să te concentrezi asupra respirației, simte cum aerul pătrunde în tine prin nas sau prin gură, cum pieptul și abdomenul se ridică în timp ce inspiri, și cum coboară atunci când expiri.
Dacă începi să te gândești la diverse lucruri, alungă aceste gânduri nedorite și revino cu atenția asupra respirației. Nu te „lupta” însă cu gândurile tale, nu le judeca și nu căuta explicații pentru ele, doar observă-le și întoarce-te la perceperea respirației.
Ridică-ți încet privirea și observă cu atenție tot ce este în jurul tău - sunetele, mirosurile - analizează cum se simte corpul tău, ce gânduri ai și ce emoții te stăpânesc.
Meditație pentru anxietateMeditația Mindfulness este ideală pentru a combate anxietatea, pentru că te ajută să percepi din plin momentul prezent, astfel încât nu vei fi copleșită nici de regrete legate de trecut, nici de griji cu gândul la viitor. Practic, Mindfulness este opusul anxietății, deoarece îți permite să te bucuri de viață așa cum este, fără să te lași pradă gândurilor nedorite.
Este foarte greu să scapi de anxietate dacă încerci să te relaxezi sau să nu te mai gândești la ceva ce te îngrijorează. În loc să faci asta, trebuie să te concentrezi pe ceea ce este tangibil, real, în prezent, spre exemplu pe mirosul plăcut al unui parfum, pe o melodie care îți place, pe ceea ce vezi sau guști. Pune în joc toate simțurile, ca să te poți bucura de viață și să fii tu cu tine însăți, aici și acum, potrivit choosingtherapy.com.
În acest fel, tehnicile de meditație Mindfulness pot ameliora semnificativ multe simptome provocate de anxietate, în special dificultățile de concentrare, stările de teamă, neliniște, iritabilitate și tendința de izolare socială.
Efectele negative ale meditațieiDacă nu este practicată corect, meditația poate avea efecte nedorite, după cum sugerează un studiu realizat în anul 2017 de cercetătorii de la Universitatea Brown și Universitatea din California. Iată care sunt acestea:
● Te poate predispune la singurătate, pentru că, în timp ce te descoperi și te înțelegi mai bine pe tine însăți, poate să dispară dorința de comunicare și de interacțiune cu alte persoane.
● Îți poate reduce motivația de a realiza lucruri, pentru că înveți să te detașezi și să te mulțumești cu ce ai în prezent, astfel încât există riscul să nu mai acorzi suficientă atenție studiului sau serviciului.
● Îți poate afecta somnul, pentru că îți dezvoltă foarte mult atenția și, dacă nu reușești să-ți controlezi aceste simțuri ascuțite prin meditație, este posibil să suferi de insomnie.
Desigur, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste posibile efecte nedorite ale meditației. Dacă vei urma pașii corecți prezentați în acest articol, și nu vei petrece prea mult timp meditând, acest obicei nu te va afecta în vreun fel, dimpotrivă, te va ajuta să te simți mai bine. Secretul este măsura în toate!