Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Superluna din septembrie, ultima din acest an. Ce este „superluna recoltei”

Ultima superlună din 2023, cunoscută sub numele de „luna recoltei”, va fi vizibilă după apusul soarelui joi, marcând încheierea unei veri cu patru superluni.

O superlună apare atunci când Luna se află cel mai aproape de Pămân, ceea ce o face să pară mai mare și mai strălucitoare decât de obicei în timpul ciclului său.

„Superluna recoltei„ din acest an este programată să atingă punctul maxim de iluminare în jurul orei 10 dimineața (ora României) vineri, după ce a răsărit în noaptea precedentă. Va putea fi observată și vineri seara. Termenul de „luna recoltei" este atribuit celei mai apropiate luni pline de echinocțiul de toamnă, care a avut loc pe 23 septembrie. Mai este numită și „luna porumbului", simbolizând recoltele de sfârșit de vară.

De ce este numită „superluna recoltei”

În mod obișnuit, luna recoltei cade în septembrie, dar la fiecare trei ani apare în octombrie, astfel încât nu fiecare lună plină a porumbului este și luna recoltei. Numele „luna recoltei" provine de la semnificația istorică a Lunii în ajutorul agricultorilor în timpul sezonului de recoltare. Înainte de perioada tractoarelor cu faruri, lumina lunii era esențială pentru ca agricultorii să lucreze până târziu în noapte, asigurând o recoltă rapidă.

Termenul „luna recoltei" a fost menționat pentru prima dată în 1706, conform Dicționarului Oxford al Limbii Engleze. Dacă veți rata superluna din această săptămână, va trebui să așteptați aproximativ un an până la următoarea superlună.

Citește și
luna
Fenomen astronomic rar. Superluna Sturion, vizibilă în România și în alte țări europene
2023 a avut patru superluni în această vară

În 2023, au avut loc patru superluni consecutive, începând cu luna cerbului din iulie, urmată de luna șalăului din august, o superlună albastră rară în august și acum luna recoltei din septembrie.

O lună albastră este a doua lună plină dintr-o lună calendaristică, iar superluna albastră din august a fost remarcabilă.

Următoarea superlună albastră este așteptată peste 14 ani, când două astfel de evenimente vor lumina cerul nopții în ianuarie și martie 2037, conform NASA.

Iulie - Superluna Tunetului August – Superluna Sturion August – Superlunar Albastră Septembrie – Superluna Recoltei 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult