Sfântul Grigore cel Mare, sărbătorit pe 3 septembrie în calendarul romano-catolic. Mesaje pentru ziua onomastică

Sfântul Grigore cel Mare
Shutterstock

Sfântul Grigore cel Mare, cunoscut și sub numele de Grigore I sau Grigore Dialogul, este celebrat pe 3 septembrie în calendarul romano-catolic și pe 12 martie în cel ortodox.

 

Grigore I a fost Episcop al Romei (Papă) din 3 septembrie 590 până la trecerea sa la cele veșnice pe 12 martie 604.

Când este sărbătorit Sfântul Grigore cel Mare

Sărbătorit pe 3 septembrie în calendarul romano-catolic și pe 12 martie în cel ortodox. Aceste două date reflectă tradițiile diferite ale Bisericilor Apusene și Răsăritene în comemorarea vieții și lucrării sale.

Sfântul Grigore cel Mare este sărbătorit în două date diferite din cauza tradițiilor distincte ale Bisericii Romano-Catolice și ale Bisericii Ortodoxe, fiecare punând accent pe evenimente diferite din viața sa:

Sfântul Grigore cel Mare este sărbătorit pe 3 septembrie în calendarul romano-catolic, aceasta fiind data la care Grigore a devenit oficial Papă în anul 590. În Biserica Romano-Catolică, se obișnuiește ca sfinții să fie comemorați în ziua în care au avut un moment semnificativ în slujirea lor, cum ar fi hirotonirea sau consacrarea lor. Prin urmare, 3 septembrie marchează începutul pontificatului său și este considerată o dată potrivită pentru a celebra contribuțiile sale majore la Biserica Apuseană.

Citește și
Lalish
Cum arată cel mai sfânt loc din lume de care nu ai auzit niciodată

În calendarul ortodox este celebrat pe 12 martie, aceasta fiind data morții lui Grigore - în anul 604. În tradiția ortodoxă, sfinții sunt adesea comemorați în ziua trecerii lor la cele veșnice, considerată ca fiind ziua în care s-au născut pentru viața veșnică. Această dată reflectă tradiția de a onora viața și sfințenia lui Grigore la momentul unirii sale cu Dumnezeu.

Cine a fost Sfântul Grigore cel Mare

Născut în jurul anului 540 într-o familie nobilă din Roma, Grigore a avut parte de o educație aleasă, pregătindu-l pentru o carieră de succes în administrația romană. Înainte de a deveni călugăr, a ocupat funcția de prefect al Romei, o poziție de maximă responsabilitate, echivalentă cu cea de primar al orașului. Totuși, Grigore nu a găsit satisfacție în bogățiile și puterea pe care le deținea. După moartea tatălui său, a ales să renunțe la toate privilegiile materiale, vânzându-și averea și distribuind o parte semnificativă săracilor. Cu restul resurselor a fondat șase mănăstiri, transformându-și propria casă într-o mănăstire dedicată Sfântului Andrei. Această decizie radicală a marcat începutul unui angajament profund față de viața monahală, dedicată rugăciunii, meditației și studiului teologic, conform crestinortodox.ro.

Papa Pelaghie al II-lea l-a numit apocrisiarh (ambasador papal) la Constantinopol, însă Grigore nu s-a simțit în largul său în atmosfera politică și agitată a curții imperiale, rămânând dedicat vieții monahale și spirituale. După ce și-a încheiat misiunea la Constantinopol, s-a întors la Roma, aducând cu el relicve prețioase, printre care brațul Sfântului Apostol Andrei și capul Sfântului Evanghelist Luca.

La scurt timp după întoarcerea sa, Papa Pelaghie al II-lea l-a numit secretar al său. După moartea Papei Pelaghie în anul 590, Grigore a fost ales Episcop al Romei. În ciuda reticenței sale inițiale de a accepta această poziție, Grigore a preluat rolul, devenind unul dintre cei mai respectați și influenți papi din istoria Bisericii.

Grigore cel Mare este cunoscut pentru reformele sale ample în cadrul Bisericii. Una dintre realizările sale notabile a fost negocierea unei păci cu lombarzii, un trib germanic care asedia Roma la acea vreme. Acest act de diplomație a contribuit la stabilizarea regiunii și a consolidat autoritatea papală.

De asemenea, Grigore a fost un fervent susținător al misiunii de evanghelizare. Una dintre cele mai celebre acțiuni ale sale a fost trimiterea Sfântului Augustin din Canterbury pentru a evangheliza Britania, o misiune care a avut un impact de durată asupra creștinării anglo-saxonilor și a întemeierii Bisericii creștine în Insulele Britanice.

În Răsărit, el este cunoscut sub numele de Grigore Dialogul, datorită lucrării sale în patru volume intitulată „Dialoguri”, care descrie viețile și minunile sfinților din Italia, precum și viziuni despre viața de după moarte. Această lucrare este una dintre sursele principale despre viața Sfântului Benedict de Nursia, părintele monahismului occidental.

Alte lucrări importante ale sale includ „Moralia despre Iov”, un comentariu la Cartea lui Iov, „Omiliile la Ezechiel”, și „Reguli pastorale”, un manual destinat preoților, care a fost utilizat pe scară largă în Occident timp de secole. De asemenea, a introdus anumite modificări liturgice, precum adăugarea pomenirii Sfântului Apostol Andrei la embolismul din Rugăciunea Domnului în cadrul vechii Mese romane. Această intervenție a contribuit la faptul că Mesa romană este adesea numită Liturghia Sfântului Grigore, în special în tradiția ortodoxă.

Un alt aspect semnificativ al moștenirii sale liturgice este asocierea sa cu „Cântarea gregoriană”. Deși nu există dovezi directe că el ar fi compus aceste cântări, Grigore a avut un rol esențial în standardizarea și promovarea cântărilor liturgice, influențând profund muzica bisericească apuseană.

Canonizarea

Sfântul Grigore cel Mare a trecut la cele veșnice pe 12 martie 604 și a fost canonizat după moartea sa. El este recunoscut ca unul dintre cei patru Doctori ai Bisericii Apusene, alături de Sfântul Ambrozie, Sfântul Augustin și Sfântul Ieronim, fiind venerat atât în Biserica Romano-Catolică, cât și în cea Ortodoxă.

Nume sărbătorite pe 3 septembrie și mesaje pentru ziua onomastică

Pe 3 septembrie, cu ocazia sărbătorii Sfântului Grigore cel Mare, sunt sărbătorite persoanele care poartă nume care derivă din numele „Grigore”, inspirate de figura Sfântului Grigore cel Mare (Grigoraș, Grigoruț, Grigoriu, Grigoria).

Dacă cunoști pe cineva cu aceste nume, este o ocazie potrivită pentru a le ura "La mulți ani!" cu ocazia zilei onomastice.

· „La mulți ani de ziua numelui! Fie ca Sfântul Grigore cel Mare să te ocrotească și să-ți aducă pace, bucurie și împlinire în tot ceea ce faci. Să ai o zi plină de lumină și dragoste!”

· „De Sfântul Grigore cel Mare, îți doresc sănătate, fericire și multe momente frumoase alături de cei dragi. Să ai parte de împliniri și binecuvântări la fiecare pas! La mulți ani!”

· „La mulți ani cu ocazia zilei numelui! Să-ți fie viața presărată cu binecuvântări divine și să te bucuri de protecția și înțelepciunea Sfântului Grigore cel Mare. Să ai parte de tot ce e mai bun!”

· „Cu ocazia zilei tale onomastice, îți doresc ca Sfântul Grigore cel Mare să te călăuzească pe drumul vieții și să-ți umple sufletul cu pace și bucurie. La mulți ani fericiți!”

· „Fie ca Sfântul Grigore cel Mare să-ți dăruiască puterea de a depăși orice obstacol și înțelepciunea de a alege mereu drumul cel bun. La mulți ani, cu sănătate și bucurii nemăsurate!”

· „În această zi specială de Sfântul Grigore cel Mare, îți doresc o viață plină de lumină, sănătate și dragoste. Să ai parte de multe momente frumoase și de împliniri sufletești! La mulți ani!”

· „La mulți ani de Sfântul Grigore cel Mare! Fie ca ziua numelui tău să îți aducă noroc, sănătate și bucurii alături de cei dragi. Să ai o zi minunată și un an plin de realizări!”

Articol recomandat de sport.ro
Englezii au reacționat imediat după ce Radu Drăgușin a fost făcut KO în Everton - Spurs
Englezii au reacționat imediat după ce Radu Drăgușin a fost făcut KO în Everton - Spurs
Citește și...
Cele două „minuni” făcute de Carlo Acutis, „influencerul Lui Dumnezeu”. El este primul sfânt din generaţia milenialilor
Cele două „minuni” făcute de Carlo Acutis, „influencerul Lui Dumnezeu”. El este primul sfânt din generaţia milenialilor

Carlo Acutis este un adolescent care a murit de leucemie în 2006, la vârsta de doar 15 ani.    

Cum arată cel mai sfânt loc din lume de care nu ai auzit niciodată
Cum arată cel mai sfânt loc din lume de care nu ai auzit niciodată

Situat la 125 km nord-est de Erbil (capitala Kurdistanului, o regiune autonomă din nordul Irakului), se află complexul sanctuar de mărimea unui cătun Lalish, cel mai sfânt loc al yazidismului, o religie străveche cu 700.000 de adepți în întreaga lume.

Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt, una dintre cele mai vechi sărbători ale creștinătății. Tradiţii şi obiceiuri
Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt, una dintre cele mai vechi sărbători ale creștinătății. Tradiţii şi obiceiuri

Ortodocşii sărbătoresc, duminică şi luni, Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli, cunoscută în popor drept Duminica Mare sau Rusaliile, ocazie cu care se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt.

Lumina Învierii a ajuns din cel mai sfânt loc al creștinătății și în România
Lumina Învierii a ajuns din cel mai sfânt loc al creștinătății și în România

Lumina din lumină și bucuria împărtășită de creștinii ortodocși din întreaga lume a ajuns din cel mai sfânt loc al creștinătății și în România, sâmbătă seara.

Sute de eleve, otrăvite într-un important oraş sfânt din Iran. Indivizi necunoscuți ar fi în spatele acestui atac | VIDEO
Sute de eleve, otrăvite într-un important oraş sfânt din Iran. Indivizi necunoscuți ar fi în spatele acestui atac | VIDEO

Indivizi necunoscuţi au otrăvit sute de eleve într-un important oraş sfânt din Iran în ultimele luni în încercarea de a forţa şcolile de fete să se închidă, a anunţat duminică o autoritate sanitară.

Recomandări
Trump a făcut ”dansul președintelui”. Cum vrea ”America măreață din nou”: ”Să plece naibii!”. Românii din SUA cred în el
Trump a făcut ”dansul președintelui”. Cum vrea ”America măreață din nou”: ”Să plece naibii!”. Românii din SUA cred în el

Donald Trump a devenit luni oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite. Startul festivităților a fost dat încă din weekend. Acestea au culminat duminică seară cu mitingul victoriei, organizat în Washington D.C.  

Blue Monday, cea mai tristă zi a anului din cauza banilor. Aplicațiile gratuite care te ajută să-ți drămuiești finanțele
Blue Monday, cea mai tristă zi a anului din cauza banilor. Aplicațiile gratuite care te ajută să-ți drămuiești finanțele

A treia luni din ianuarie este considerată de unii specialiști cea mai tristă zi din an și cunoscută ca Blue Monday. Sărbătorile au trecut, vremea este rece și mulți ar spune că salariul s-a dus deja.  

STS: Numărul apelurilor la 112 care nu reprezentau o urgenţă a scăzut, în 2024, cu aproape un milion
STS: Numărul apelurilor la 112 care nu reprezentau o urgenţă a scăzut, în 2024, cu aproape un milion

Numărul apelurilor la 112 care nu reprezentau o urgenţă a scăzut, în anul 2024, cu aproape un milion, comparativ cu anii anteriori.