Românul care vânează afacerile rușilor. După combinatul Oțelu Roșu, vrea și cea mai mare uzină din Transnistria
Galerie foto
Combinatul siderurgic de la Oțelu Roșu, unde se face siderurgie de aproape 230 de ani, este aproape de scoaterea oficială la vânzare, după ce compania care îl deține în prezent, Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), a intrat în faliment în ultima parte a lunii iulie, scrie Profit. LDME cumpărase în 2019 combinatul de la Ductil Steel, parte a consorțiului rus Mechel.
Acum, lichidatorul judiciar al companiei cu acționariat polonez și moldovenesc se pregătește să supună votului adunării creditorilor vânzarea în bloc a activelor combinatului, prin licitație publică cu strigare. Acestea au fost evaluate la 28,19 milioane euro.
Cel mai mare creditor al LDME este Eco Wind Power SRL, controlată de familia antreprenorului Dorinel Umbrărescu, cel mai important constructor de drumuri din România, cu creanțe totale de 126,9 milioane lei, ce reprezintă aproape 84% din total. Eco Wind Power SRL a ajuns în această poziție după ce a cumpărat creanțele asupra proprietarului combinatului deținute de Linde Gaz (circa 836.000 lei, în august anul trecut) și ANAF (123,3 milioane lei, în februarie anul acesta).
Recent, Umbrărescu a preluat și creanțele de peste 2,7 milioane lei ale Moldmetal Trading SRL și MMS Minerals & Metals Solutions SRL, firme de trading și distribuție de produse metalurgice și ciment din România care, printre altele, vând deșeuri metalice feroase Uzinei Metalurgice Moldovenești de la Rîbnița din Transnistria, controlată de regimul separatist prorus de la Tiraspol.
Combinatul Oțelu Roșu este atestat din 1796Este de așteptat ca Eco Wind Power SRL să participe la viitoarea licitație cu valoarea creanțelor sale.
Rămâne de văzut dacă, în caz de succes, firma va trebui să mai vină și cu bani în plus pentru plata prețului final de achiziție sau nu.
Intenția lui Umbrărescu de a prelua combinatul siderurgic Oțelu Roșu este mai veche, despre ea vorbind public și mai mulți politicieni, inclusiv premierul Marcel Ciolacu și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
La Oțelu Roșu se produceau țevi de oțel cu conținut scăzut, mediu sau ridicat de carbon și oțel aliat, pentru laminarea ulterioară a barei de armare din beton, sârmă și oțeluri speciale.
Combinatul Oțelu Roșu este unul dintre cele mai vechi din lume și funcționează de aproape 230 de ani, fiind atestat documentar prima dată în 1796, în vremea Imperiului Habsburgic.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Transnistria , rusi , uzina , preluare , combinat siderurgic , otelu rosu , dorinel umbrarescu
Dată publicare: 09-09-2024 16:22