Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Produsul natural care poate prelungi durata de viață a fructelor și legumelor. Descoperirea inedită a cercetătorilor români

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cercetătorii români au creat un produs natural care poate prelungi și cu câteva luni durata de viață a fructelor și legumelor.  

Lichidul obținut din resturi vegetale funcționează ca o barieră și întârzie fermentarea. De altfel, apar tot mai multe tehnologii care conservă natural alimentele, fără niciun fel de substanță chimică.

Cercetătorii Institutului pentru Științe Biologice din București au testat produsul pe merele de Voinești și pe câteva soiuri de afine, timp de două sezoane. Merele au fost scufundate în lichid înainte de depozitare, iar afinele au fost stropite înainte să fie ambalate. Rezultatele au fost surprinzătoare.

Alina Buțu, cercetător științific: „Pe suprafața fructelor există microorganisme care duc la degradarea microbiană a fructului. Am adăugat extractele de plante pentru a încerca să încetinim dezvoltarea microorgnismelor. În cazul merelor cu o durată de șase luni de depozitare, prelungirea a fost de până la 30%. În cazul afinelor, în special a afinelor din cultura ecologică, prelungirea a fost considerabilă, undeva la peste 30%”.

Cu alte cuvinte, produsul încetinește procesul natural de fermentare a fructelor și poate înlocui ceara pe care o folosesc acum cei mai mulți dintre producători. În depozite cu temperaturi controlate, merele, cartofii, ceapa, ori morcovii rezistă și un an de zile. Ardeiul ține șase luni, iar roșiile, cireșele, ori prunele, trei sau patru. Cele mai sensibile sunt fructele de pădure care pot fi păstrate cel mult o lună de zile.

Citește și
accident
Accident cu 6 victime în Argeş. Manevra făcută de unul dintre șoferi a fost la un pas de a provoca o tragedie

Ion Cioroianu: „Mulți dintre fermieri de frică să păstreze fructele pentru că se strică, le vând foarte repede și la un preț mic și mulți se plâng că nu au profit. Pentru consumator este avantajul că acest biopreparat este comestibil. Se poate spăla mărul, dar și dacă nu se spală nu are efecte nocive asupra consumatorului”.

Produsul urmează să fie omologat. Proiectul a costat 250.000 de euro, din bani europeni, pentru cercetare.

De altfel, tot mai multe companii concep tehnologii menite să ajute fructele și legumele să reziste mai mult fără să se intervină chimic asupra lor. Un exemplu este o mașinărie care poate prelungi durata de viață a sucurilor proaspăt stoarse de la șapte, la 30 de zile.

Adi Racoviță, reprezentantul unei fabrici de sucuri naturale: „După ce sticlele sunt îmbuteliate și închise cu dop se pun în mașinăria respectivă două sau patru minute. Se face o presiune cu apă rece la temperaturi de 2, 4 grade, fără ca să se deformeze sticla, să intre în contact cu produsul. Prin acest proces lungim durata de viață a produsului”.

Există însă și tehnologii care sar de un milion de euro așa că puțini și le permit. Dar pentru astfel de investiții există fonduri europene care pot fi accesate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult