Obiectul banal din bucătărie care poate provoca infecții. „Nu îl folosiți”
Cârpele de vase, adesea neglijate și lăsate umede pe chiuvetă, sunt rareori spălate la fel de des ca alte obiecte de uz casnic.
Odată cu creșterea temperaturilor, bucătăriile devin puncte fierbinți pentru proliferarea bacteriilor, avertizează Dr. Gareth Nye. Dr. Gareth Nye, șeful programului pentru științe medicale de la Universitatea din Chester, a recomandat să nu se folosească cârpe de bucătărie decât dacă acestea sunt spălate temeinic după fiecare utilizare și înlocuite la câteva luni pentru a minimiza contaminarea bacteriană, potrivit Mirror.
În colaborare cu Magnet Trade, Dr. Nye a explorat gradul de prezență a bacteriilor pe prosoapele de bucătărie și a împărtășit cele mai bune practici pentru curățarea și depozitarea acestora. Dr. Nye a dezvăluit cifre surprinzătoare: „90% dintre cârpele de bucătărie din Marea Britanie au fost considerate puternic contaminate cu bacterii, în comparație cu 20 la sută dintre mânerele toaletelor. Toaleta se poziționează mai bine decât alte zone din bucătărie, cum ar fi robinetul de bucătărie și blatul de lucru.
Din nou, conform unor studii recente, aproximativ 70% dintre cârpele de vase din Marea Britanie sunt infectate cu peste un miliard de bacterii pe o suprafață de 100 de centimetri pătrați, sau aproximativ o jumătate de miliard pentru o cârpă de vase de dimensiuni medii.”
El a enumerat, de asemenea, șapte bacterii dăunătoare care se găsesc în mod obișnuit pe cârpele de bucătărie, inclusiv E coli, care poate provoca o serie de simptome:
-E coli - diaree, febră, crampe abdominale, greață și vărsături.
-Pseudomonas aeruginosa - poate duce la insuficiență respiratorie, șoc și moarte
-Salmonella - diaree, febră și crampe stomacale
-Staphylococcus aureus - dacă i se permite să pătrundă în sânge, poate provoca infecții ale sângelui, pneumonie sau infecții ale oaselor și articulațiilor
-Enterobacter - infecții ale tractului urinar, infecții respiratorii
-Klebsiella - infecții ale tractului urinar, infecții respiratorii
-Bacillus subtilis - vărsături și diaree
„Toate bacteriile pot provoca infecții foarte grave la pacienții care sunt foarte tineri sau bătrâni, sau care au condiții de sănătate nu foarte bune și care îi fac mai predispuși la infecții.
Bacteriile se vor dezvolta cu viteze diferite, în funcție de cât de umedă este cârpa, de modul în care este lăsată și de ceea ce intră în contact cu ea în timpul utilizării sale”, a mai spus expertul.
„Recomandările sunt să nu le folosiți, dar dacă o faceți, ar trebui să le spălați bine după fiecare utilizare și să le clătiți cu un detergent antibacterian la fiecare două zile pentru a distruge germenii care adăpostesc.
De asemenea, ar trebui să vă schimbați prosoapele de bucătărie la câteva luni.
În mod ideal, ar trebui să treceți la șervețele antibacteriene pentru a curăța anumite suprafețe, în special după prepararea cărnii crude sau a păsărilor de curte, care sunt producători cunoscuți de bacterii dăunătoare”, a mai declarat el.
Cum să depozitați prosopul de bucătărie pentru a minimiza creșterea bacteriilorDr. Nye a lansat un avertisment dur cu privire la igiena în bucătărie, spunând: „O cârpă de vase umedă lăsată într-o bucătărie caldă oferă un mediu ideal pentru ca bacteriile să se înmulțească mai ales dacă sunt prezente și urme de alimente. Acestea trebuie păstrate uscate, departe de sursele potențiale de bacterii și așezate cât mai plat posibil.
Bacteriile au crescut și s-au înmulțit în toate tipurile de cârpe care au fost mototolite, dar nivelurile de bacterii au fost reduse de 1.000 de ori dacă cârpele de vase au fost atârnate la uscat timp de 24 de ore la temperatura camerei.”
Cum să spălați cârpele de bucătărie pentru a elimina bacteriile„În mod ideal, pentru a vă asigura că toate bacteriile sunt eliminate, ar trebui să spălați cârpele de bucătărie într-o mașină de spălat la o temperatură suficient de ridicată, cum ar fi 90 de grade. Asigurați-vă că verificați conținutul de fibre al cârpelor înainte de spălare, deoarece varietățile sintetice nu vor rezista la temperaturi ridicate, așa că, dacă nu ați făcut-o deja, investiți în materiale naturale care pot rezista la o spălare la cald”, a spus specialistul.
Asigurați-vă că toate alimentele și murdăria sunt îndepărtate„Dacă spălați și dezinfectați cârpele de mână, asigurați-vă că toată mâncarea și murdăria au fost îndepărtate prin spălare în apă fierbinte cu săpun înainte de a le dezinfecta. După spălare, puteți dezinfecta folosind apă clocotită sau un dezinfectant, urmând instrucțiunile producătorului”, a mai precizat el.
Lăsați cârpele să se usuce complet între curățări„De asemenea, trebuie să lăsați cârpele să se usuce complet între curățări. Pânzele care nu sunt uscate în mod corespunzător pot continua să găzduiască bacterii”, a spus Dr.Nye.
Călcați-le înainte de a le folosi„O bună călcare a acestora înainte de utilizare este, de asemenea, o modalitate rapidă și eficientă de a le igieniza, deoarece aburul este foarte bun pentru a distruge bacteriile”, a mai spus el.
Sursa: Mirror
Dată publicare: 11-05-2024 09:09