Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Obiceiul „Păștenilor” din Vinerea, o tradiție veche ce aduce oamenii împreună. „Este cea mai mare emoție din viața mea”

Your browser doesn't support HTML5 video.

În Joia Mare, localnicii unei comune din județul Alba respectă cu sfințenie o tradiție veche, menită să aducă oamenii împreună.

În centrul obiceiului se află Păștenii, adică sătenii care au împlinit vârsta de 60 de ani, considerată un prag al înțelepciunii. Toți îmbracă straie populare, colindă ulițele din casă în casă, și duc pâinea și vinul la biserică, pentru a fi împărțite tuturor în noaptea sfântă de Înviere.

Ce reprezintă obiceiul „Păștenilor”

Încă de la răsărit, în localitatea Vinerea e forfotă mare, în fiecare gospodărie. Potrivit obiceiului, toți își scot din cufere costumele tradiționale și se întâlnesc la casa gospodarului, ales cel dintâi păștean, din grupul celor care au împlinit 60 de ani.

Mircea Stoica, primul păștean: „Sunt gazda generației 1963 pentru păștenii din localitatea Vinerea. Un sentiment măreț, de înălțare, de bucurie, în primul rând. O mare cinste, mai ales că am copiii lângă mine”.

Cristina Stoica, fiica primului păștean: „Sunt foarte mândră că tata a împlinit frumoasă vârstă de 60 de ani, și putem să ținem mai departe tradiția păștenilor”.

Citește și
Cozonac retete
Rețete de cozonac pentru Paște. Secrete să obţii cel mai bun și mai pufos cozonac

Toți care pornesc în alai, poartă desăgi cu pâine de casă și ciubere de lemn împodobite, pregătite special pentru vin. Păștenii au dat anul acesta pentru noaptea de Înviere, 400 de litri de vin și peste 50 de pâini mari, coapte pe vatră. În alai sunt și fiii satului, mulți dintre ei români, plecați în alte colțuri de țară sau de lume. Cornel a copilărit în Vinerea, însă de mai bine de 25 de ani locuiește în America. Anul acesta a împlinit 60 de ani și a revenit la casa părintească pentru rolul de păștean. Cornel Văidean, păștean venit din SUA: „Vin din Statele Unite trăiesc în Michigan. Sunt foarte, foarte încântat că am putut să vin și să îmi revăd colegii, și toată comunitate de la Vinerea. Ceva foarte frumos, foarte emoționant”.

Iulian Stoica: „Toată lumea a venit pentru Paști, și eu am venit din Timișoara”.

Mircea Mihai, păștean: „Sufletul satului Vinerea se adună într-o sărbătoaare extraordinară, o sărbătoare creștinească. Pentru mine înseamnă maturitate”.

Georgeta Predan, păștean: „Este cea mai mare emoție din viața mea. Este deosebit pentru mine și sper să se păstreze, învăț fiica să ducă mai departe acest obicei”.

Sâmbătă dimineață va fi tăiată pâinea, care a fost adusă, joi, în biserică, apoi va avea loc sfințirea Paștilor, ce vor fi oferite apoi oamenilor, la cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, Învierea Mântuitorului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult