Merișoare - micile fructe pline de nutrienți și beneficii. Cum se consumă și ce afecțiuni tratează
Galerie foto
Merișoarele sunt consumate mai ales sub formă de suc, sos, ori gem de merișoare.
Merișoarele sunt originare din America de Nord, iar în prezent, ele sunt cultivate în nordul Statelor Unite, Chile și Canada.
Mulți consideră merișoarele drept un superaliment datorită conținutului lor ridicat de nutrienți și antioxidanți.
Merișoarele sunt considerate fructe de toamnă. Ele sunt recoltate în general în lunile septembrie și octombrie, când ajung la maturitate și capătă culoarea roșie intensă.
Merișoarele nu trebuie să lipsească din cămara de iarnă a unei gospodine datorită multiplelor lor beneficii și versatilității în bucătărie.
Iată ce trebuie să știi despre merișoare și beneficiile pentru sănătate cu care vin la pachet.
Merișoare - beneficii pentru sănătateMerișoarele reprezintă o sursă bună de diverse vitamine și antioxidanți. Istoric, nativii americani foloseau merișoarele ca tratament pentru bolile vezicii urinare și rinichilor, în timp ce primii coloniști din Anglia le foloseau pentru a trata lipsa poftei de mâncare, problemele stomacale, bolile de sânge și scorbutul.
Unele dintre beneficiile potențiale ale merișoarelor includ următoarele:
Gestionarea infecțiilor tractului urinar (ITU) - Merișoarele au jucat un rol important în tratamentele tradiționale pentru ITU. Nivelul ridicat de antioxidanți proantocianidine (PAC) din merișoare poate ajuta la prevenirea aderării anumitor bacterii la pereții tractului urinar. În acest mod, PAC-urile din merișoare pot ajuta la prevenirea infecțiilor.
Cu toate acestea, cercetările privind efectele merișoarelor asupra tratării ITU au produs rezultate contradictorii. De exemplu, o recenzie din 2016 a constatat că profesioniștii din domeniul medical recomandă cel mai frecvent merișoarele femeilor cu ITU recurente. Un alt studiu din 2014, realizat pe 516 participanți, a constatat că administrarea unei capsule de extract de merișoare de două ori pe zi a redus incidența ITU.
Pe de altă parte, într-un studiu din 2015, cercetătorii au descoperit că, deși capsulele de merișoare pot avea acest efect, sucul de merișoare nu este la fel de eficient.
Acest lucru se datorează faptului că este nevoie de o concentrație mare de extract de merișoare pentru a preveni aderarea bacteriilor, iar sucurile comerciale de merișoare nu conțin cantități suficiente de PAC-uri.
Între timp, un studiu din 2019 a descoperit că, deși merișoarele nu par să elimine bacteriile care provoacă ITU, combinarea extractului de merișoare cu acid caprilic derivat din ulei de cocos și extract de ulei esențial de oregano a condus la eradicarea celor mai comune bacterii, Escherichia coli.
Reducerea riscului de boli cardiovasculare - O recenzie sistematică din 2019 a constatat că suplimentarea dietei cu merișoare poate ajuta o persoană să gestioneze mai mulți factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Acești factori includ tensiunea arterială sistolică, care este tensiunea arterială în timpul contracției mușchiului cardiac.
Recenzia a sugerat, de asemenea, că suplimentarea cu merișoare a ajutat la reducerea indicelui de masă corporală (IMC) și la îmbunătățirea nivelurilor de lipoproteine cu densitate mare (HDL), cunoscut și ca "colesterol bun".
Într-un alt studiu din 2019, cercetătorii au examinat 78 de participanți supraponderali sau obezi. Studiul a arătat că consumul unei singure doze de băutură de merișoare cu conținut scăzut de calorii și bogată în compuși vegetali a îmbunătățit reglarea glicemiei, semnele chimice ale inflamației și a crescut nivelul lipoproteinelor HDL.
Încetinirea progresiei cancerului - O recenzie din 2016 a 34 de studii preclinice a arătat că merișoarele sau compușii din merișoare au avut mai multe efecte benefice asupra celulelor canceroase în studiile de laborator.
Aceste beneficii au inclus:
• declanșarea morții celulelor canceroase
• încetinirea creșterii celulelor canceroase
• reducerea inflamației
Recenzia a sugerat, de asemenea, că merișoarele pot influența mai multe alte mecanisme care promovează creșterea și răspândirea cancerului. Deși testele pe oameni cu cancer sunt limitate, aceste descoperiri arată potențial pentru gestionarea unor forme de cancer în viitor, împreună cu tratamentele standard.
Îmbunătățirea sănătății orale - PAC-urile conținute în merișoare pot aduce beneficii și sănătății orale. Potrivit unui studiu din 2019, PAC-urile din fructe precum merișoarele pot proteja dinții împotriva unei tulpini de bacterii care cauzează cariile dentare, scrie medicalnewstoday.
Merișoarele pot fi benefice și în prevenirea bolii gingiilor.
60 de grame de merișoare tocate conțin:
• 25 calorii
• 0,25 grame (g) de proteine
• 0,07 g de grăsime
• 6,6 g de carbohidrați, inclusiv 2,35 g de zaharuri naturale
• 2 g de fibre
• 4,4 miligrame (mg) de calciu
• 0,12 mg de fier
• 3,3 mg de magneziu
• 6 mg de fosfor
• 44 mg de potasiu
• 1,1 mg de sodiu
• 0,05 mg de zinc
• 7,7 mg de vitamina C
• 0,5 micrograme (mcg) de folat DFE
• 35 unități internaționale (UI) de vitamina A
• 0,72 mg de vitamina E
• 2,75 mcg de vitamina K
Merișoarele conțin, de asemenea, o gamă de vitamine B esențiale, inclusiv:
• vitamina B-1 (tiamină)
• vitamina B-2 (riboflavină)
• vitamina B-3 (niacină)
• vitamina B-6
Sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina C.
Vitamina C este un antioxidant natural puternic, care poate:
• bloca o parte din daunele cauzate de radicalii liberi care provoacă boli
• îmbunătăți absorbția fierului din sursele vegetale
• întări sistemul imunitar
• sprijini producția de colagen pentru vindecarea rănilor
Un aport mai mare de fibre poate ajuta o persoană să reducă riscul de dezvoltare a unor afecțiuni, inclusiv:
• accident vascular cerebral
• boală coronariană
• hipertensiune arterială
• colesterol ridicat
• diabet
• obezitate
• anumite afecțiuni gastrointestinale
Creșterea aportului de fibre poate contribui, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol, îmbunătățirea sensibilității la insulină și susținerea pierderii în greutate pentru persoanele obeze. Vitamina E este un antioxidant solubil în grăsimi care joacă un rol important în funcția imunitară. Aceasta poate ajuta o persoană să prevină sau să întârzie condițiile cronice asociate cu radicalii liberi, cum ar fi:
• boli de inimă
• cancer
• cataractă
• boala Alzheimer
• artrită
Integrarea merișoarelor în dietă
Oamenii pot include merișoarele proaspete, congelate sau uscate în multe tipuri de preparate. Acestea pot fi consumate crude, dar unele dintre cele mai populare moduri de a consuma merișoare includ:
• sucuri
• gemuri
• sosuri
• înghețată
Merișoarele se pot adăuga și la diverse preparate, cum ar fi:
• salate
• iaurt
• cereale
• smoothie-uri
• brioșe și prăjituri proteice
• sosuri
Ar trebui să eviți produsele care conțin aditivi sau zaharuri adăugate. Caută merișoare uscate sau merișoare congelate, pe care le vei găsi adesea la supermarket. Merișoarele proaspete pot fi greu de găsit la noi în țară.
Merișoare - contraindicațiiDeși merișoarele pot fi consummate fără probleme de majoritatea oamenilor, există și câteva potențiale riscuri. De exemplu, unele persoane pot avea reacții alergice la merișoare. Aceste reacții pot include erupții cutanate, mâncărimi sau umflături.
Alte persoane pot experimenta probleme digestive dacă consumă merișoare în exces. De asemenea, unele produse din merișoare, cum ar fi sucurile sau gemurile, conțin cantități mari de zahăr. Persoanele cu diabet ar trebui să fie atenți la consumul de merișoare sau la produsele pe bază de merișoare. Un studiu din 2020 a constatat că sucul de merișoare conține 27 g de zahăr adăugat per porție, iar pentru cei care trebuie să își țină insulina sub control, acest lucru ar putea fi o problemă. Cel mai bine este să verifici eticheta și să te asiguri că nu există zahăr adăugat în sucul, dulceața, gemul sau sosul de merișoare.