Festival unguresc în București: găluște zdrențuite din gulaș, langoși și kurtoș
Your browser doesn't support HTML5 video.
Povestea oricărui gulaș începe cu o bucată imensă de untură, topită laolaltă cu un pumn de paprika. Să piște la limbă, dar să nu fie ucigător de picant...
Șoni a făcut loc în ceaun pentru cârnați de casă; a pus și cartofi, dar eticheta cere găluște din făină, lapte și ou, mai subțiri decât cele de griș.
Entuziasmul clienților are o explicație: găsim gastronomie maghiară în foarte puține localuri din București.
Localnic: ”Nu există restaurante care să urmărească rețeta originală. Au numai grabă să o facă foarte, foarte repede. Cel mai bun gulaș l-am mâncat la un cioban din secuime. Sunt exact 200 de ani de când prima rețeta de gulaș a fost publicată într-o revistaă culinară- culmea! - din Praga. Dar originile acestui fel de mâncare merg până în Evul Mediu, când păstorii îl preparau ca o fiertură pe bază de carne prăjită și ceapă. În secolul al XVIII-lea, a fost declarat fel național maghiar. Apoi, a fost "exportat" în toată lumea.”
Valabil și pentru kurtos. Să-l ascultăm pe inventatorul celui cu zmeură uscată, vicecampion național la... colaci: ”Poți face și cu rețetă bună kurtos rău. Anul asta am câștigat argintul.”
Să încheiem, ca la francezi, cu o delicatesă măturată: ”Brânza se spală în fiecare zi cu apă sărată până la 6 săptămâni și după aceea numai din 2 în 2 zile.”
Următoarea ediție a târgului unguresc va fi pe 6 decembrie.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!