Este sezonul vinetelor, iar producția e foarte bună. Cum se pot coace acasă, pe caniculă
Your browser doesn't support HTML5 video.
Dacă sunt bine îngrijite și au și sisteme de irigații, de pe o singură plantă, se pot culege chiar și 10 kilograme. Deja salata de vinete este vedetă pe toate rețelele de socializare.
Vinetele iubesc căldura și rezistă bine chiar și la temperaturi de peste 40 de grade, dar au nevoie de multă apă. Anul acesta, cu atâta caniculă, recolta e bună, spun cultivatorii. În serele lui Florin Petre, un agricultor din Prahova, vinete din diferite soiuri se coc din mai și până târziu în noiembrie. Are culturi pe 3000 de metri pătraţi şi ne spune că profitul a venit după ce a investit într-un sistem de irigaţii prin picurare.
Florin Petre, agricultor: „Unul e mai timpuriu și produce mult mai mult, mai devreme, altul e mai târzior și completează producția. Asta este Octavia, o vânătă foarte calitativă, e foarte afânată, nu are semințe prea multe și plăcută la aspect. În general, la noi în țară, se cumpără vizual, cu ochii.”
Se confirmă și în piață. Ajunsă în fața tarabei, această doamnă știe exact ce vrea.
Cumpărătoare: „Să fie așa lucioase, vedeți? Cam așa ceva. Să nu fie lovite, pătate. Asta e foarte bună, de exemplu”
Reporter: Unde le coaceți?
Cumpărătoare: „La aragaz, unde..e groaznic”
Cel mai bine ar fi afară, la grătar, cu jar. Dar e foarte cald. Așa, mai bine ne trezim dimineață, la 5, și le facem pe aragaz.
Deși din vinete se pot face o mulțime de rețete, tot salata rămâne cea mai râvnită. Pe rețelele de socializare curg sute de clipuri cu tot felul de reţete: cu sau fără maioneză, cu ceapă ori usturoi, cu iaurt, tahini sau ardei copți.
Ca să vă faceți o idee, în doar 10 zile, peste un milion de oameni au poftit la salata pregătită în acest clip. Tot aici sunt împărtășite și ponturi. Iată de pildă, cum se pot coace mai ușor vinetele dacă locuiți la bloc.
„Luați o bucată de staniol, puneți vânăta aici, o rulați, luați un bol și după strângeți. Și ia uite cât e de ușor. Nu mai stăm să ne chinuim, să mai cojești, să îți mai intre coajă de sub unghii.”
De câţiva ani se cultivă și la noi vinetele albe. Pot fi și de două ori mai scumpe decât cele obișnuite, însă sunt mult mai sănătoase. Un kilogram costă în medie 8 lei.
Cultivator: „Sunt mai dulci, nu au semințe și mai ușoare pentru consum.”
Vinetele albe conțin 90% apă și sunt recomandate și celor care suferă de diabet.
Sursa: Shutterstock
Etichete: vinete , salata de vinete , cum se coc vinetele
Dată publicare: 27-07-2022 20:32