Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Dulceață de merișoare - cele mai bune rețete pe care să faci toamna asta

Dulceața de merișoare este una dintre acele delicii de care nu te poți sătura. Mai puțin celebră decât alte dulcețuri, acest preparat este unul care funcționează de minune atât în preparate dulci, cât și cu mâncăruri sărate, fripturi sau chifteluțe.

În alte țări, dulceața de merișoare sau gemul de merișoare este servit cu preparate din carne și acompaniat de piure, ca în cazul chifteluțelor suedeze.

Indiferent dacă preferi gemul cu zahăr sau gemul fără zahăr, dulceața de merișoare nu trebuie să lipsească din cămara cu conserve de iarnă a unei gospodine. Ți-am pregătit câteva rețete de dulceață de merișoare pe care să le încerci toamna aceasta.

Dulceață de merișoare - cele mai bune rețete

Dulceață de merișoare cu portocale și lămâie

Ingrediente:

• 2 portocale

• 1 lămâie

• 350 ml apă

• Un vârf de cuțit bicarbonat de sodiu

• 450 g merișoare

• 1,3 kg zahăr

Taie portocalele și lămâia în sferturi, scoate semințele și apoi toacă-le fin sau taie-le în felii subțiri. Pune fructele într-o oală, adaugă apa și bicarbonatul și lasă-le la fiert la foc mic, acoperite, timp de 20 de minute. Mai amestecă din când în când.

Adaugă merișoarele și fierbe încă 10 minute la foc mare. Lasă amestecul să ajungă la un clocot puternic, fierbe tare timp de 1 minut, amestecând constant. Ia spuma care se formează deasupra și când totul ajunge la o consistență bună, toarnă dulceața în borcane sterilizate și sigilează-le.

Dulceață de merișoare cu miere și scorțișoară

Ingrediente:

• 340 g merișoare proaspete

• Coaja rasă și sucul unei portocale

• Coaja rasă și sucul unei lămâi

• 125 ml apă

• 120 g miere

• 100 g zahăr alb

• ½ linguriță scorțișoară

• ½ linguriță extract de vanilie

• Un praf de sare

Pune toate ingredientele într-o oală de mărime medie și amestecă-le bine.

Lasă-le la foc mic până încep să fiarbă ușor, apoi dă focul la minim și fierbe amestecul până obții consistența dorită, aproximativ 20-25 de minute. Toarnă dulceața într-un recipient rezistent la căldură și las-o să se răcească complet înainte de a o pune în borcane.

Dulceață de merișoare cu mirodenii

Ingrediente:

• 340 g merișoare proaspete sau congelate

• 150 g zahăr alb

• 120 g zahăr brun

• 60 ml apă

• Coaja rasă de la o portocală

• 1 linguriță scorțișoară măcinată

• 1 linguriță ghimbir măcinat

• ¼ linguriță cuișoare măcinate

• Un praf de piper negru

Pune toate ingredientele într-o cratiță mare, la foc mediu, și amestecă până când zahărul se dizolvă complet și merișoarele încep să crape (aproximativ 10-12 minute). După ce merișoarele s-au spart, amestecă bine și pasează-le cu un blender până obții consistența dorită. Lasă dulceața să se răcească complet înainte de a o pune în borcane sterilizate.

Dulceață de merișoare fără zahăr

• 120 g merișoare

• 2 linguri îndulcitor

• 2 linguri semințe de chia

Zdrobește fructele bine cu o furculiță sau un blender, apoi adaugă îndulcitorul și pune semințele de chia. Amestecă totul bine și lasă la frigider pentru câteva ore bune. Aceasta este o rețetă ideală dacă ești la dietă și vrei să mănânci o dulceață delicioasă, dar cu puține calorii și fără zahăr.

Dulceață de merișoare cu mere și scorțișoară

Ingrediente:

• 300 g merișoare proaspete sau congelate

• 400 g mere dulci

• 200 g zahăr

• 1 linguriță scorțișoară măcinată

• Sucul de la o lămâie

• 150 ml apă

Curăță merele de coajă și taie-le în cubulețe mici. Într-o cratiță mare, pune merișoarele, merele, zahărul și apa, apoi adaugă sucul de lămâie.

Lasă totul la foc mediu și adu amestecul la fierbere, amestecând ocazional.

După ce începe să fiarbă, redu focul și lasă să fiarbă încet timp de 20 de minute, până când merișoarele se sparg și merele se înmoaie.

Adaugă scorțișoara și mai lasă pe foc încă 5 minute, amestecând bine.

Toarnă dulceața fierbinte în borcane sterilizate și sigilează-le. După ce s-au răcit, păstrează-le în cămară sau în frigider.

Beneficiile merișoarelor

Merișoarele sunt fructe mici, rotunde și de un roșu intens, înrudite cu afinele. Au un gust ascuțit și acrișor, motiv pentru care sunt rareori consumate crude, fiind cel mai des consumate uscate, sub formă de suc sau în dulcețuri.

Merișoarele cresc pe plante asemănătoare viței-de-vie, similare cu căpșunile, și provin, în general, din America de Nord sau Europa de Est. Recoltarea lor are loc de obicei între septembrie și noiembrie, dar le poți găsi în supermarketuri oricând, în formă congelată.

Beneficiile pentru sănătate ale merișoarelor includ:

• Bogate în compuși antioxidanți

• Pot preveni infecțiile tractului urinar

• Pot avea proprietăți anti-îmbătrânire

• Pot promova sănătatea pielii

• Pot susține sănătatea inimii

• Pot ajuta la reducerea riscului de ulcere stomacale

• Proprietăți antibacteriene

• Pot proteja împotriva unor tipuri de cancer

• Pot susține sănătatea ochilor și vederea

• Pot promova un sistem imunitar sănătos

Merișoarele conțin compuși vegetali cu efecte antioxidante. Majoritatea acestora se găsesc în coaja fructului și pot fi pierduți în timpul procesului de stoarcere. Sucul de merișoare este cel mai bine cunoscut pentru ajutorul său în gestionarea infecțiilor tractului urinar (ITU). Merișoarele conțin proantocianidine, compuși cu beneficii antibacteriene naturale care pot preveni aderarea bacteriei Escherichia coli la suprafața vezicii urinare și a tractului urinar, prevenind astfel infecțiile.

Numeroase studii susțin consumul de suc de merișoare ca mijloc de prevenire a ITU și a recidivei acestora, deși pare a fi mai puțin eficient odată ce infecția s-a instalat. Unele cercetări sugerează, de asemenea, că nu funcționează pentru toată lumea. Dacă alegi să consumi suc de merișoare pentru a preveni ITU, optează pentru un suc 100% neîndulcit.

Merișoarele se numără printre puținele fructe bogate în proantocianidine, substanțe chimice care protejează planta. Studiile despre merișoare s-au concentrat în principal asupra beneficiilor acestor compuși asupra sănătății urinare, însă cercetări sugerează că aceste substanțe pot proteja și împotriva degradării colagenului în piele și a declinului cognitiv.

Aceste fructe conțin carotenoizi, inclusiv beta-caroten, pe care corpul îl transformă în vitamina A, necesară pentru sănătatea pielii, a ochilor și pentru un sistem imunitar puternic. De asemenea, oferă licopen, care poate proteja pielea împotriva daunelor provocate de razele UV.

Numeroase studii sugerează că consumul regulat de suc sau extract de merișoare poate reduce anumiți factori de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi îmbunătățirea echilibrului colesterolului, scăderea tensiunii arteriale și reducerea nivelului de homocisteină, un compus care dăunează vaselor de sânge. Totuși, există și studii care au raportat concluzii contradictorii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult