Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cea mai mare amenințare alimentară în Europa „nu este excesul de zahăr”. Explicațiile creatorului Nutri-Score

Cea mai mare problemă alimentară cu care se confruntă europenii nu este excesul de carne, zahăr sau sare, spune Serge Hercberg, profesor de nutriție la Sorbona și creatorul sistemului de etichetare alimentară Nutri-Score.

Nu este vorba nici de alcool, îndulcitori artificiali sau chiar lipsa fructelor, legumelor și cerealelor integrale. Obstacolul cel mai confuz, a declarat Hercberg într-un interviu pentru POLITICO, este înșelăciunea prin dezinformare din partea lobby-urilor agroalimentare care se deservesc doar pe ele.

„Este foarte dificil să identificăm un ingredient sau un comportament. În plus, știm ce măsuri funcționează”, a reflectat el, citând modificările TVA, restricțiile de publicitate, politicile de achiziții publice mai sănătoase și, desigur, propriul său sistem de etichetare. „Marea provocare este să fii capabil să contrazici lobby-urile care se opun acestor măsuri”.

Este un mesaj îngrijorător al omului care a creat sloganul „cinci fructe și legume pe zi”, care a văzut cum politicienii de dreapta și interesele corporatiste au reușit să îngroape logo-ul în cinci culori, care a fost adoptat în Franța în 2017 și a fost văzută ca fiind cel mai probabil candidat pentru o schemă de etichetare a ambalajelor la nivelul UE în timpul vechii Comisii Europene.

Citește și
alimente
Plafonarea adaosului la alimente, prelungită cu încă 6 luni, deși e criticată de mediul de afaceri. Lista produselor
Țările care recomandă eticheta Nutri-Score

 Nutri-Score s-a retras complet, din 2022, fiind prins în aceeași reacție anti-Green Deal care a împiedicat legile privind reducerea utilizării pesticidelor, promovarea bunăstării animalelor și reducerea defrișărilor. Italia a condus acest contraatac, generând povești de război cultural despre un „sistem anti-italian” care îi depreciază pe nedrept carnea, brânzeturile și uleiul de măsline.

Grecia, Ungaria, România și alții s-au alăturat, susținute de sprijinul asociației agricole europene Copa-Cogeca și al membrilor săi naționali precum FNSEA din Franța, Coldiretti și Confagricoltura din Italia și Asaja din Spania.

„Este caricatural”, a declarat Hercberg, menționând că uleiul de măsline este bine notat cu un B și că brânzeturile și carnea primesc note mai mici deoarece trebuie consumate cu moderație. „Le reamintesc că, în prezent, în țările din sud - Italia, Spania, Grecia și Portugalia - prevalența excesului de greutate și a obezității infantile este cea mai mare”.

Cu toate acestea, Italia a sprijinit alternativa NutrInform, al cărei algoritm afișează cinci baterii (calorii, grăsimi, grăsimi saturate, zahăr și sare) și procentul din nevoile zilnice ale unei persoane pe care produsul îl satisface. Omul de știință francez este sceptic: „Dacă mâine ar apărea un logo mai eficient, aș renunța imediat la Nutri-Score”, promite el.

Deocamdată, el nu renunță și se plânge de stagnarea adoptării Nutri-Score. Noul guvern portughez de centru-dreapta a renunțat la acest sistem în această vară, lăsând doar șase țări din UE al căror minister al sănătății încă îl recomandă: Franța, Spania, Germania, Belgia, Luxemburg și Țările de Jos.

„Este cu adevărat absurd”, a concluzionat Hercberg, subliniind modul în care Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a estimat luna trecută că dietele proaste provoacă aproape 1 trilion de euro în costuri de sănătate ascunse pe continent.

„Marea problemă în Europa este această incapacitate de a nu ceda lobby-urilor și de a pune sănătatea publică pe primul loc”.

Ce este eticheta Nutri-Score

Sistemul NutriScore a fost introdus de Agenția Națională de Sănătate Publică din Franța și este codificată în cinci culori, de la verde închis la roșu, fiind asociată cu literele de la A la E. Se recomandă consumul a cât mai multe produse din categoria verde și evitarea celor semnalizate cu portocaliu.

Verdele indică alimentele pe care le putem consuma des și în cantități mari, galbenul înseamnă prudență, iar la portocaliu și roșu consumul trebuie limitat.

Medicii nutriționiști spun că sistemul ne ajută, mai degrabă, să alegem corect porțiile de mâncare pentru ca alimentele sănătoase și naturale nu trebuie excluse din dietă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult