Carnea de porc, mai ieftină cu 30% în această perioadă. Ce a dus la scăredea majoră de preț
Your browser doesn't support HTML5 video.
Așa stau lucrurile și la noi - cel puțin până spre Paște, când este posibil ca prețul să mai salte un pic.
În unele abatoare din România, kilogramul de carne de porc se dă și cu 5 lei, confirmă preşedintele Asociației Producătorilor.
Prețul este cu până la 30 la sută mai mic față de anul trecut.
Ioan Ladosi, preşedinte Asociaţia producătorilor de carne de porc: "În Germania a început să apară cazuri de pestă porcină africană. Şi acest context toate contractele către Asia şi cu precădere către China au fost reziliate. Preţul s-a prăbuşit."
Totuși, sunt locuri în țară în care carnea de porc costă și 10 lei. În Maramureș, de exemplu.
Ioan Tătăran, crescător porci: "Deocamdată preţurile sunt la fel ca şi anul trecut, atât la porcul viu cât şi la produsele de carne."
Producătorii se așteaptă, de fapt, la o uniformizare a prețului. O dată, pentru că vine Paștele, iar românii sunt interesați și de carnea de porc proaspătă, fără a neglija neapărat preparatele din miel.
Ioan Ladosi, preşedinte Asociaţia producătorilor de carne de porc: "Cum dă colţul ierbii românul iese la mici la grătare şi asta generează o creştere a cererii."
Rămâne de văzut și în ce măsură vom putea face grătare, în perioada următoare.
Revenind, 70 la sută din carnea de porc pe care o consumăm este de import.
Ministerul Agriculturii a anunţat, în acest an, că îi va sprijini pe crescătorii raselor Bazna şi Mangaliţa. Sprijinul este de 1.200 lei anual, per scroafă.