Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Când pică Paștele ortodox și catolic în 2025. Explicația pentru care sunt date diferite

Paștele este o sărbătoare cu dată variabilă, și de această zi depind alte sărbători, cum ar fi Rusaliile. Iată când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025.  

Pentru calculul exact al datei sărbătorilor pascale, se iau în considerare două fenomene naturale: echinocțiul de primăvară și Luna plină.

Când pică Paștele ortodox în 2025

Modul în care este stabilită ziua când cade Paștele a fost definit în anul 325, în cadrul Sinodului Ecumenic de la Niceea. Data Paștelui este influențată de două fenomene naturale importante: echinocțiul de primăvară, care are loc pe 21 martie, și Luna plină.

Din cauza variației Lunii pline, și data Paștelui variază. Totuși, încă din secolul al IV-lea s-a stabilit că ziua de Paște trebuie să fie întotdeauna într-o duminică.

Când cade Paștele? Paștele Ortodox și Paștele Catolic au în mod obișnuit date diferite, deoarece cele două biserici folosesc calendare diferite pentru calcul.

Citește și
socacite
Socăcițele din Maramureș le învață și bucătăresele mai tinere cum să facă bucatele tradiționale de Paște

Paștele Catolic este calculat conform Calendarului Gregorian. Paștele Ortodox este calculat conform Calendarului Iulian. Rareori, sărbătoarea Paștelui (ortodox și catolic) va cădea în aceeași zi, cum se va întâmpla în 2025, când cele două sărbători vor coincide.

Datorită formulei de calcul, a fost posibil să se determine când va cădea Paștele în anii următori:

· 2025 - 20 aprilie

· 2026 - 12 aprilie

· 2027 - 2 mai

· 2028 - 16 aprilie

· 2029 - 8 aprilie

· 2030 - 28 aprilie.

Paștele Ortodox, numit și Duminica Învierii, este cea mai veche și mai importantă sărbătoare din tradiția creștină orientală, celebrând Învierea lui Iisus Hristos (înălțarea din mormânt) după crucificarea și moartea sa.

Învierea sa formează baza credinței creștine, demonstrând că Iisus este Fiul lui Dumnezeu, și simbolizează cucerirea sa asupra morții.

În cea mai mare parte a anilor, data Paștelui Ortodox diferă de data Paștelui din creștinismul occidental (catolic și protestant) și este de obicei cu o săptămână, dar uneori cu patru sau cinci săptămâni mai târziu.

În creștinismul occidental, data Paștelui se bazează pe calendarul gregorian și poate cădea între 22 martie și 25 aprilie.

Tradiția creștină orientală își bazează calculul Paștelui Ortodox pe calendarul iulian, care diferă de calendarul gregorian cu 13 zile.

Acest lucru duce la o gamă posibilă de date între 4 aprilie și 8 mai. Totuși, atât biserica ortodoxă cât și cea catolică sunt de acord că Paștele ar trebui să fie sărbătorit în prima duminică după prima lună plină după echinocțiul de primăvară, dar întotdeauna după Paștele evreiesc.

Paștele catolic este cea mai importantă sărbătoare din calendarul liturgic al Bisericii Catolice și marchează învierea lui Isus Hristos din morți.

La fel ca pentru ortodocși, Învierea este alături de Nașterea lui Iisus una dintre cele mai importante sărbători religioase de peste an.

Catolicii sărbătoresc Paștele participând la slujba specială de Înviere și apoi se adună în familie. Mulți credincioși participă la ceremonia aprinderii Candelabrului Pascal, simbolizând lumina lui Hristos care învinge întunericul morții.

De asemenea, sunt o mulțime de tradiții legate de ouăle vopsite, care simbolizează viața nouă, și coșurile pascale, pline cu bucate specifice sărbătorii.

De ce Paștele ortodox este de obicei într-o dată diferită față de cel catolic

Acest tabel compară datele Paștelui catolic și al Paștelui Ortodox pentru anii 2020-2030. 

Paștele Ortodox din anul 2020 până în 2030 Paștele Ortodox 2020 – 19 aprilie Paștele Ortodox 2021 – 2 mai Paștele Ortodox 2022 – 24 aprilie Paștele Ortodox 2023 – 16 aprilie Paștele Ortodox 2024 – 5 mai Paștele Ortodox 2025 – 20 aprilie Paștele Ortodox 2026 – 12 aprilie Paștele Ortodox 2027 – 2 mai Paștele Ortodox 2028 – 16 aprilie Paștele Ortodox 2029 – 8 aprilie Paștele Ortodox 2030 – 28 aprilie Paștele Catolic din anul 2020 până în 2030:

Paștele Catolic 2020 – 12 aprilie Paștele Catolic 2021 – 4 aprilie Paștele Catolic 2022 – 17 aprilie Paștele Catolic 2023 – 9 aprilie Paștele Catolic 2024 – 31 martie Paștele Catolic 2025 – 20 aprilie Paștele Catolic 2026 – 5 aprilie Paștele Catolic 2027 – 28 martie Paștele Catolic 2028 – 16 aprilie Paștele Catolic 2029 – 1 aprilie Paștele Catolic 2030 – 21 aprilie

De obicei, oamenii merg la biserică în Duminica de Paște pentru a sta la slujba de Înviere, cea mai importantă din an, apoi urmează masa de Paște cu familia.

Majoritatea creștinilor se referă la săptămâna dinaintea Paștelui drept "Săptămâna Mare", care conține și zilele Joia Sfântă și Vinerea Neagră.

Exist două date diferite pentru sărbătoarea de Paște, una pentru Biserica Catolică și una pentru Biserica Ortodoxă, dar de ce?

În rare cazuri, cele două date coincid în aceeași zi. Motivul diferitelor date se reduce la biserica respectivă și la calendarul modern.

Datele sunt aproape întotdeauna diferite, cu excepția unor rare împrejurări când coincid în aceeași zi. Sună confuz?

Se pare că există de fapt un sistem atent calculat în spatele zilei în care este recunoscut Paștele.

În anul 325 d.Hr., Biserica a ținut Primul Sinod Ecumenic cunoscut sub numele de Sinodul de la Niceea. Înainte de această întâlnire a sinodului, biserici din întreaga lume sărbătoreau Paștele la diferite momente.

Pentru a aduce unitate între biserici, membrii sinodului au creat o formulă care să calculeze data pentru celebrarea Paștelui în întreaga lume.

Ei au stabilit ca Paștele să fie sărbătorit în prima duminică care survine după prima lună plină care urmează echinocțiului de primăvară, dar întotdeauna după Paștele evreiesc.

Pentru a evita orice confuzie în privința datei, s-a hotărât, de asemenea, că echinocțiul de primăvară să aibă loc pe 21 martie.

Acest sistem ar garanta ca toate bisericile să sărbătorească Paștele în aceeași zi.

Cum se calculează data în care pică Paștele

Data Paștelui este determinată pe baza unui calcul complex legat de ciclurile lunare și echinocțiul de primăvară. Acest calcul a fost stabilit la Primul Conciliu de la Niceea în 325 d.Hr. Paștele este o sărbătoare mobilă și este calculat astfel:

· Echinocțiul de primăvară: Paștele este sărbătorit în prima duminică după prima lună plină care apare după echinocțiul de primăvară (stabilit convențional pe 21 martie).

· Luna plină pascală: Este luna plină care urmează imediat după 21 martie. Nu se utilizează observațiile astronomice directe, ci un calendar bisericesc aproximativ bazat pe ciclurile lunare.

· Duminica: Paștele este întotdeauna sărbătorit într-o zi de duminică, astfel încât, dacă luna plină pascală cade într-o duminică, Paștele se celebrează în duminica următoare.

Diferența dintre Paștele ortodox și cel catolic apare din utilizarea a două calendare diferite:

· Bisericile occidentale (catolicii și protestanții) folosesc calendarul gregorian.

· Bisericile ortodoxe folosesc calendarul iulian pentru calculele pascale.

Astfel, de multe ori, data Paștelui ortodox este diferită de cea a Paștelui catolic, deși regula de bază este aceeași. Paștele ortodox poate fi sărbătorit cu una până la cinci săptămâni mai târziu decât cel catolic.

Există algoritmi matematici (precum algoritmul lui Gauss) care determină data exactă a Paștelui pentru un anumit an. Aceste formule includ operații de împărțiri și resturi pentru a ține cont de ciclurile lunare și săptămânale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult