Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Brânzeturile românești care i-au cucerit pe americani. Câte tone am ajuns să exportăm anual peste ocean

Your browser doesn't support HTML5 video.

Americanii au prins gustul brânzei românești, care și-a găsit treptat un loc de cinste pe rafturile supermarketurilor de peste ocean. Câteva tone, încărcate în containere reci, au plecat deja cu vaporul spre Statele Unite.  

Succesul producătorilor români a venit după ce au participat la numeroase târguri internaționale.

În fabrica de lactate de pe Valea Gurghiului, din județul Mureș, se produc după rețete tradiționale mai multe sortimente de cașcaval și de brânzeturi.

Zilele trecute, de aici au fost trimise în Statele Unite șase tone de brânză. Brânza de burduf și cașcavalul și-au găsit loc pe rafturile marilor supermarketuri de peste ocean.

Ca să intre pe piața greu accesibilă din Statele Unite, producătorul a avut un parcurs birocratic greoi.

Citește și
brânză
Rețetele românești de brânzeturi alese au ajuns pe mesele gurmanzilor din UE. Cât costă un kg de brânză cu trufe

Nicu Bumb, reprezentant fabrică de lactate: „Să te înregistrezi în sistemul lor sanitar veterinar din America, după care îți dau OK-ul să obții să faci exportul, medicul veterinar din zonă vine, ia teste din fiecare lot de produse, face un certificat de export, sigilează marfa care pleacă în containere pe vapoare și în patru-cinci săptămâni, în funcție de curenți, ajunge pe celălalt continent".

Americanii au apreciat și cum este colectat laptele de la peste 3.000 de fermieri, dar și că singurul conservant natural folosit este saramura. Colaborarea a pornit de la un târg.

„Calitatea produselor, asta cucerește”

Localnică: „Aici este izvorul care e cu apă sărată de când mă știu eu și părinții mei tot așa zic, că de aici duceau saramură pentru tot”.

Și de la o fabrică de procesare a laptelui din județul Alba sunt trimise anual peste ocean 10 tone de brânză.

Vlad Gatea, director de vânzări: „Anul trecut am reușit să trimitem undeva la peste 10.000 de kg și peste 30.000 de unități din produsele selectate pe care le trimitem către ei, aici avem anumite limitări având în vedere că produsele noastre sunt produse proaspete. Calitatea produselor, asta cucerește”.

Daniel Buda, prim-vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Parlamentul European: „E foarte important că am început să pătrundem pe astfel de piețe și acest lucru se datorează în principal calității produselor. La nivelul Parlamentului European susținem pătrunderea spre noi piețe”.

La finalul anului va avea loc o întâlnire cu reprezentanții mai multor lanțuri de hypermarketuri de peste ocean la Ambasada României din Statele Unite.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult