Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Boala din Grecia Antică care a reapărut în timpurile moderne. Provoacă moartea prin sângerare dacă nu e tratată foarte simplu

O boală serioasă, semnalată pentru prima dată în Grecia antică și în Egipt, a revenit în timpurile moderne.

Creșterea costului vieții și din ce în ce mai multe intervenții chirurgicale pentru pierderea în greutate ar putea fi factori care să contribuie la revenirea acestei boli.

Scorbutul este o afecțiune cauzată de lipsa vitaminei C care se găsește, primordial, în fructele și legumele proaspete. Afecțiunea era de obicei asociată cu marinarii care au efectuat călătorii lungi în timpul Evului Mediu. Dar medicii care au publicat un articol în revista BMJ Case Reports au sugerat că scorbutul a reapărut în prezent, arată publicația „The Sun”. Chiar dacă este "eminamente" tratabilă, este o boală asociată cu trecutul, și ar putea fi confundată cu alte afecțiuni.

De exemplu, poate fi confundată cu vasele de sânge inflamate (vasculită), expunându-i pe oameni riscului de sângerare fatală dacă nu sunt tratați. Semnele pot apărea de la o lună după un aport zilnic de sub 10 mg de vitamina C.

Potrivit NHS - sistemul de asigurări medicale britanice, simptomele scorbutului includ: senzație de oboseală și slăbiciune permanentă iritabilitate și tristețe permanentă dureri articulare, musculare sau de picioare gingii umflate, care sângerează (uneori dinții pot cădea) apariția unor pete roșii sau albastre pe piele, de obicei pe picioare și picioare, piele care se învinețește ușor.

Citește și
Fructele de toamnă care devin o raritate în piețe. Într-un singur an, producția din România a scăzut de 25 de ori
Fructele de toamnă care devin o raritate în piețe. Într-un singur an, producția din România a scăzut de 25 de ori

Avertismentele vin ca urmare a faptului că medicii din Australia au tratat recent un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani cu această afecțiune. Ei au spus că picioarele sale erau acoperite cu mici puncte dureroase de culoare roșu-maroniu, asemănătoare unei erupții cutanate.

Ce au arătat analizele

Sângele era prezent și în urină și bărbatul era anemic. A fost testat negativ pentru tulburări inflamatorii, autoimune și de sânge, iar scanările nu au evidențiat nicio hemoragie internă. Nici biopsia de piele nu a oferit indicii de diagnostic. Dr. Andrew Dermawan, de la Sir Charles Gairdner Hospital din Nedlands, Australia de Vest, a declarat că erupția sa cutanată a continuat să se extindă în timp ce se afla în spital: „Anamneza suplimentară a arătat că nu avea bani și că își neglija dieta, mâncând puține fructe și legume. A spus că uneori sărea peste mese cu totul. De asemenea, a încetat să mai ia suplimentele nutritive care îi fuseseră prescrise după o operație anterioară de pierdere în greutate, deoarece a spus că nu și le putea permite."

Legătura cu operațiile de micșorare a stomacului

Analizele de sânge pentru a evalua starea sa nutrițională generală nu au indicat niveluri detectabile de vitamina C precum și niveluri foarte scăzute ale altor nutrienți cheie. El a fost diagnosticat cu scorbut și tratat cu suplimente zilnice de vitamina C (1000 mg), vitamina D3, acid folic și multivitamine, după care erupția cutanată dureroasă și alte simptome au dispărut.

Dr. Dermawan a spus că a fost doar un caz și, deși nu este clar care este prevalența actuală a scorbutului, este încă relativ rară. El a spus: "Scorbutul este încă văzut ca o boală a trecutului, în special în țările dezvoltate. Creșterea costului vieții face, de asemenea, să fie mai greu pentru familii să-și permită alimente nutritive de bună calitate, în timp ce au existat numeroase cazuri de scorbut care rezultă din complicații în urma intervenției chirurgicale bariatrice" a explicat medicul.

Dr. Dermawan a declarat că alți factori de risc pentru scorbut includ alcoolismul, fumatul, tulburările alimentare, venitul scăzut al gospodăriei, obezitatea, dializa renală și medicamentele care interferează cu absorbția vitaminei C, cum ar fi steroizii și cele care reduc producția de acid gastric, cunoscute sub numele de inhibitori ai pompei de protoni.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult